Medicii români vor învăța încă de pe băncile facultății cum să opereze pe inimă copii care s-au născut cu malformații cardiace. Un parteneriat încheiat de autoritățile române cu specialiști din Italia a fost extins și la nivelul universităților de medicină.
Potrivit Ministerului Sănătății, anual, în România, 2000 de copii se nasc cu malformații la inimă și au nevoie de operație.
În ultimii 10 ani, peste 2500 de copii care s-au născut cu malformații la inimă au fost operați în România, însă nu este suficient, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta afirmă că sunt puțini specialiști în chirurgie cardiovasculară pediatrică la nivel european, dar medici din Italia îi vor ajuta pe tinerii români care au ales medicina să facă astfel de operații.
Ministrul Sănătății: Parteneriatul cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” este esențial
„De ce vă spuneam că e o premieră? Este vorba despre o demonstrație, o simulare a operațiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică, realizate pe machete care sunt făcute inclusiv pe diverse malformații congenitale care apar la copii și care permit trainingul tinerilor specialiști din București, dar și din țară. Această activitate se va repeta. Parteneriatul cu Universitățile de Medicină – în cazul nostru cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” este esențial”, a declarat Alexndru Rafila.
Alessandro Frigiola, chirurg italian: „Proiectul nostru este să realizăm bune centre pentru operațiile pediatrice în țara voastră, nu doar în București, ci și în Târgu Mureș, Timișoara, Cluj și Iași”
Chirurgul italian Alessandro Frigiola specializat în operararea malformațiilor cardiace și-a propus să dezvolte în țara noastră centre specializate în București, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj și Iași unde să poate fi operați copii cu malformații la inimă.
Grație colaborării cu medicii italieni, 80% dintre copii au fost operați în România și astfel s-au evitat complicațiile care apar de multe ori deorece trece prea mult timp până la transferul în străinătate pentru operație.
Ministrul Sănătății: „Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2000 de copii în fiecare an”
„În momentul de față, 80% se operează în România. Avem tineri specialiști care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar și singuri în multe situații. Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2000 de copii în fiecare an, cam atâția copii se nasc cu malformații cardiace”, a declarat ministrul Rafila.
Cele mai multe operații la copii cu malformații cardiace s-au efectuat până acum în București, la Spitalul „Marie Curie”, dar și în Târgu Mureș.
Sursa foto: Shutterstock