Confidenţialitate

Medicii de familie își pot transforma cabinetele în unitate sanitară de utilitate publică și pot oferi consultații în rural, acolo unde există deficit | AUDIO

Medicii de familie își pot transforma cabinetele în ”unitate sanitară de utilitate publică” și pot oferi consultații în mai multe localități, în special în mediul rural, unde există un deficit. Președintele Iohannis a promulgat legea propusă de PNL în luna martie. Potrivit Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, mai puțin de jumătate din localităţile României au suficienţi medici de familie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Actul normativ adoptat recent modifică şi completează legea din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, medicii de familie care au cabinet vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru cu statut de utilitate publică dacă asigură o normă de minim 10 de ore pe săptămână în norma de bază.

Concret, pot oferi consultații și în localități, cu precădere în mediul rural. Peste 300 de comune din țară nu au niciun medic de familie, iar aproape 560.000 de locuitori din România nu au niciun medic de familie în comuna în care locuiesc, arată datele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Luminița Zane: Medicul de familie trebuie să facă cerere

De acum, autoritățile locale vor putea pune medicilor la dispoziție, în mod gratuit, spațiile aflate în proprietatea publică, prin contracte de comodat, cu precizarea că acest statut se va acorda la cerere.

„Practic, medicul de familie trebuie să fie conștient de chestia asta și să facă cerere. Să sperăm că lucrurile vor merge frumos, că autoritățile locale să informeze, că s-ar putea să nu fie toată lumea la fel de bine informată”, a spus Luminița Zane, vicepreşedinte Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie.

În actul normativ nu se stipulează însă și cine va dota cabinetele nou înființate

Acele primării care își permit lucrul acesta vor putea face acest lucru. Eu cred că va trebui să fie o colaborare între cele două instituții”, a mai spus Luminița Zane.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 8 ani de la tragedia Colectiv, iar România încă nu are centre pentru marii arși. Alexandru Rafila: „Cele 3 noi centre vor fi gata în 2025” | AUDIO