Confidenţialitate

Medicamentul care distruge leucemia

Tratamentul a fost conceput de cercetătorii britanici şi italieni şi a fost testat deja pe mai bine de 50 de pacienţi.

Testele efectuate au demonstrat că noul medicament poate să distrugă chiar şi celulele canceroase ale pacienţilor adulţi care au şanse infime de supravieţuire cu ajutorul tratamentelor actuale.

Studiul a fost publicat în revista medicală Cancer Research.

Experţii consideră însă că vor mai avea nevoie de o perioadă de circa trei-cinci ani înainte ca noul medicament să poată fi folosit în tratamentele curente împotrivă leucemiei.

Medicamentul activează mecanismul care induce moartea celulelor canceroase care afectează sângele şi măduva coloanei vertebrale, chiar şi a acelor celule care au devenit rezistente la chimioterapie.

Boală avansează, de obicei, într-un ritm destul de lent, provocând probleme după mai multe luni sau chiar ani de la declanşarea ei, iar mulţi dintre pacienţi nu răspund aproape deloc la tratamentele actuale.

Leucemia este considerată un cancer al sângelui. Starea de sănătate în leucemia acută se poate agrava rapid. Pacienţii cu leucemie acută de cele mai multe ori se resimt imediat. La cei cu formă cronică evoluţia este una lentă şi de multe ori simptomele nu sunt vizibile decât atunci când boala este avansată. Aceste două forme – acută şi cronică – împart fiecare din tipurile de leucemie. Aceste tipuri sunt în funcţie de celula afectată – limfocitul sau mielocitul.

Cercetările au arătat că unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii la a face această boală. Din păcate, până acum, cauzele exacte ale instalării leucemiei nu sunt cunoscute.