Confidenţialitate

Medic rezident: Pentru România, “optimism” e un cuvânt cam puternic

Tinerii medici se plâng că răul în medicina românească începe încă de pe băncile facultății: de multe ori nu au materiale pe care să învețe, iar profesorii nu-și dau mereu interesul de a le preda materia. Iar după terminarea facultății, se lovesc de un alt zid: la Rezidențiat sunt scoase din ce în ce mai puține posturi la concurs, deși e mare nevoie de personal în spitalele românești.

Prea puține locuri în spitale pentru rezidenti – aproape 2000 de tineri absolvenți de Medicină i-au trimis la sfârșitul lunii noiembrie ministrului Sănătății, Florian Bodog, o scrisoare deschisă prin care atrag atenția că după ce ies de pe băncile facultăților și iau examenul de Rezidențiat, nu prind un loc într-un spital.

Am stat de vorbă cu doi tineri care au terminat medicina, la Iași, respectiv la București. O tânără din Iași, care nu dorește să-i fie dezvăluit numele, ne-a povestit că regretă decizia de a urma cursurile facultății de Medicină Dentară a Universității Grigore T. Popa din Iași. După facultate, a ales să se angajeze într-un cabinet stomatologic, nu a dat mai departe examen pentru Rezidențiat, locurile sunt prea puține. “Boala începe din anii de studenție, cred că din primul an de studenție, când eu personal, ajunsă la facultate, habar nu aveam cu ce o să mă confrunt. N-aveam nici cae mai mică idee, poate aș reconsidera decizia pe care am luat-o atunci când am dat la facultate, dacă aș ști exact ce urmează. Examinarea de la stagii era preferențială, materialele-lucram pe niște cadavre foarte, foarte vechi, anatomia deja nu se mai putea învăța la nivelul la care ar fi trebuit noi să învățăm. Puteam lipsi de la ore și trebuia să achităm contravaloarea absențelor. Până și acest detaliu era absurd, ca viitori medici noi nu puteam trage chiulul de la ore“, povestește tânăra.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Berbecar, rezident în anul 4 la medicină internă in Bucuresti, vorbește despre lipsa de medici din spitale. “Deși este o mare lipsă de personal medical la nivelul țării, anul acest s-au eliberat mai puține posturi decât s-au cerut și decât candidați au fost la Rezidențiat. Avem foarte mulți pacienți la spital, suntem supraaglomerați. Muncim cred că două ori cât e norma scrisă în Codul Muncii“, spune acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tânărul medic nu vrea deocamdată să plece din tară, așa că l-am întrebat dacă este optimist în ceea ce privește situația sistemului medical. “Am avut noroc de o educație destul de bună, sunt destul de mulțumit de ce am reușit eu să fac. E mult spus optimist. Optimist e un cuvânt cam puternic. Încerc să mă descurc și încerc să ajut acolo unde pot“, spune Vlad Berbecar, rezident la medicină internă, în anul 4.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.