Confidenţialitate

Medalia Verde: Voluntarii Asociației Călător prin România și Pădurea Eroilor Giurgiuveni

În comuna Vedea, din județul Giurgiu, într-un loc unde a fost o groapă de gunoi, acum ia naștere o pădure specială la inițiativa Asociației Călător prin România. Cei 7000 de puieți plantați de voluntari nu reprezintă doar niște copaci, ci vor aminti de eroii căzuți în timpul celor două Războaie Mondiale.

După o discuție cu reprezentanții Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Giurgiu, Iulian Tănașcu, președintele Asociației Călător prin România, a ajuns la o o listă cu 7.000 militari români din Primul și al Doilea Război Mondial, militari care au murit pe front sau au dispărut și nu și-au găsit un loc de odihnă până acum. Așa că în memoria lor, dar și a tuturor celor care și-au sacrificat viața pentru a apăra România, la Vedea, din această primăvară crește Pădurea Eroilor Giurgiuveni.

“La Vedea, cu copacii am ajuns după ce am fost refuzați la Ialomița. O colegă de-a noastră reușise să facă rost de 7.000 de copaci de la Ministerul Mediului și trebuia să îi plantăm undeva urgent. Am dat sfoară în țară și cel care a răspuns primul a fost actualul primar al comunei Vedea, Taga Marian.

Când am ajuns a doua oară la Vedea am găsit ceva schimbat față de prima oară când am venit cu dispozitivele. Am găsit o comunitate care renăștea deși erau extrem de multe de făcut. Ne-am așezat la masă cu domnul primar și am discutat cinstit despre ce vrem să facem noi, împreună cu dânsul și care sunt problemele comunității ca, în același timp, să împușcăm două iepuri dintr-o lovitură. În fosta administrație se obișnuia ca terenurile agricole nefolosite să fie gropi de gunoi, lucru pe care nici noi și nici domnul primar nu îl acceptăm.

Prima groapă de gunoi era un camp de 2Ha, un fost teren pe care, în era comunistă, erau grajduri pentru animale și era suficient pentru plantația noastră. După o analiză atentă am bătut palma pentru transformarea respectivului teren într-o mare pădure. Primul pas a fost să scoatem gunoiul de pe respectivul teren. Am convenit cu primarul ca deșeurile rezultate să fie colectate selectiv și trimise în municipiu pentru a fi prelucrate corespunzător și nu aruncate pur și simplu pe un alt câmp, la o altă groapă de gunoi.

În primele zile de ecologizare s-au scos 3 remorci de deșeuri de pe acel câmp. Apoi a fost arat câmpul astfel încât să putem scoate de sub pământ, de sub preș cum ar veni, toate deșeurile care erau îngropate acolo. După câteva zile, s-a ecologizat terenul. Ei bine, în ziua în care noi am plantat, în timp ce săpam, am mai scos la suprafața saci întregi de gunoaie”, povestește Iulian Tănașcu, președintele Asociației Călător prin România.

Pentru ideea de a păstra vie memoria eroilor cu ajutorul unei păduri, Medalia Verde din această săptămână merge către voluntarii Asociației Călător prin România și Pădurea Eroilor Giurgiuveni.