Munții Făgăraș se întind pe o suprafață de peste 200.000 de hectare, din care, o suprafață semnificativă este încă virgină: suprafețe muntoase vaste, nefragmentate de așezările umane, care se află la poale, de jur împrejurul acestora.
Munți de o frumusețe uimitoare, împodobiți cu păduri naturale, râuri neîmblânzite, a căror curs încă modelează văile, urși, lupi și râși, încă frecvent observați în mediul lor natural și peste 3.700 de specii de plante, multe dintre ele endemice în regiune.
Singurele mamifere care lipsesc din zonă sunt zimbrii și castorii, ambele specii cheie cu impact pozitiv asupra biodiversității.
După mai bine de 200 de ani de la dispariția lor din pădurile centrale ale României, în toamna anului 2019 au poposit în Munții Făgăraș primii zimbri, în cadrul proiectului LIFECarpathia, finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE și de Endangered Landscapes Programme. Zimbrii au venit dintr-o rezervație din Germania și din Munții Carpați, din Polonia.
Asociatia Conservation Carpathia și-a propus să readucă fauna completă în acest masiv unic în Europa, iar planul lor a fost recompensat recent și la Gala Societății Civile.
FOTO: Călin Șerban / Fundația Conservation Carpathia