Confidenţialitate

Medalia Verde, Mona Nicolici: Primul sistem agroforestier din România poate aduce beneficii rapide culturilor din zonele secetoase | AUDIO

În fiecare an seceta devine tot mai gravă, iar valurile de căldură se accentuează și determină lipsa apei. Un studiu recent a constatat că Europa, afectată de seceta gravă din 2018, nu a mai putut să-și revină. Și nici măcar ploile promise de meteorologi nu vor ameliora situația: solul vegetal va fi umezit, dar lipsa apei subterane rămâne o problemă.

Nici România nu a scăpat de acest fenomen, iar singura măsura pe care guvernul o ia, an de an, pentru fermierii care își pierd culturile din cauza calamităților, este plata despăgubirilor. Acest lucru golește bugetul de stat și nu oferă o soluție pe termen lung pentru agricultură.

Se știe, deja, că de ani buni, peste 100.000 de hectare de teren din județul Dolj s-au transformat în „Sahara României”. Fermierii de-acolo spun că, pe solul nisipos, nici buruienile nu mai cresc.

Organizații nonguvernamentale și instituții locale încearcă de ani buni să readucă la viață pământul din sudul Olteniei, replantând arbori de salcăm pe mii de hectare de teren. Dar pentru ca și agricultura să aibă o șansă, Fundația Pădurea de mâine, alături de specialiști, au propus implementarea primului sistem agroforestier din țara noastră, care ar putea aduce beneficii rapide culturilor în zonele secetoase.

Invitat la Misiunea Verde, cercetătorul principal al acestui studiu, Mihai Enescu, dr. inginer la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a povestit cum ajută sistemele agroforestiere culturile fermierilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

Foto: Shutterstock