Ne sunt bine cunoscute tuturor minele din Valea Jiului. Motiv de mândrie națională, în anii 80-90, multe dintre aceste mine au început în ultimii ani să se închidă din cauză că nu mai sunt rentabile din punct de vedere economic.
Odată cu închiderea activității apar însă mai multe probleme, iar unele dintre ele au legătură cu mediul. De exemplu, haldele de steril, acele grămezi de minereu fără valoare industrială, contribuie la poluarea atmosferică a orașelor din zonă. Praful ridicat de vânt crează probleme de sănătate locuitorilor. Pe lângă datoria de a ecologiza haldele de steril, autoritățile trebuie să facă ceva și în privința clădirilor folosite de mineri în diferite etape ale activității. După închiderea minelor, de cele mai multe ori, acestea se demolează și ajung la fier vechi sau pur și simplu devin niște ruine.
Mai multe Organizații neguvernamentale împreună cu artistul Ion Barbu au intervenit pentru oprirea demolărilor și au propus renovarea acestor clădiri. Astfel, una dintre halele minei Petrila, după ce a fost reabilitată, a devenit centru de robotica pentru liceeni, dar și loc pentru organizarea de festivaluri sau concerte. Și, pentru ca astfel de proiecte să se întâmple, trebuie să existe omul care construiește punți.
Mihai Danciu, omul de legătură între ONG-uri, autorități și elevi a povestit la Misiunea Verde care e planul de transformare a minei Petrila.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: