Confidenţialitate

Medalia Verde: Asociația EcoAssist a plantat zeci de hectare de pădure în zonele deșertificate din sudul României. Care sunt rezultatele acțiunilor?

În acest context al temperaturilor foarte ridicate, care în aceste zile pârjolesc țara, dar și pentru că luni, pe 17 iunie, este Ziua Mondială pentru Combaterea Deșertificării și a Secetei, cred că este potrivit să discutăm despre ce putem face pentru a opri degradarea solurilor. Pentru că, se întâmplă în Romania, dar și pentru că soluții există.

În China s-au luat de mult măsuri care să oprească deșertificarea. Un amplu proiect, început în 1976 și preconizat a se finaliza în 2050, presupune plantarea de arbori pe o lungime 4.500 de kilometri din țară. Așadar, plantarea de arbori poate opri avansul solurilor nisipoase, iar astfel de acțiuni au loc și la noi.

Asociația EcoAssist face, cu ajutorul sponsorizărilor, plantări în toată țara, inclusiv în zona deșertificată din Oltenia. Apoi intervine pentru a ajuta aborii să prindă rădăcini durabile și evaluează rezultatele acțiunilor de împădurire.

Mihai Enescu, asistent universitar doctor la Universitatea de Agronomie din București și cel care a înființat Asociația EcoAssist, a povestit la Misiunea Verde pe ce suprafață deșertificată s-au făcut plantări până acum și cum se schimbă microclimatul locurilor prin astfel de acțiuni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: shutterstock