Confidenţialitate

Meteorologii și hidrologii au emis noi avertizări de instabilitate atmosferică și inundații

Meteorologii au emis două noi avertizări de vreme instabilă pentru următoarele două zile, iar hidrologii au prelungit avertizarea de inundații până mâine la ora 12:00.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică, valabilă de azi de la ora 14:00 până mâine la ora 23:00, care vizează toate regiunile țării. Potrivit acesteia, vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină și local  intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Pe alocuri se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp.

Instabilitatea atmiosferică se va manifesta pe parcursul zilei de marți ( 27 iunie) și în cursul nopții de marți spre miercuri în vestul, centrul și nordul țării. Mâine, ploile vor cuprinde zonele de sud, sud-est și montane.

Informarea este dublată și de un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată în nordul Banatului, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în nordul Moldovei.

De azi, ora 14:00, până mâine (miercuri), ora 03:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată: averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, arată atenționarea meteorologilor.

Hidrologii au prelungit avertizarea cod galben de inundații până mâine la ora 12:00. Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Bârzava și Moraviţa, avertizează hidrologii.

Un cod galben de inundații este valabil începând de astăzi, ora 15:00, până miercuri, la prânz, pe râurile din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba și Timiș.

Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Maramureş, Bistriţa Năsăud, Alba şi Hunedoara.

Sursa foto: INHGA