Confidenţialitate

Măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de seceta prelungită. Despăgubiri de până la 3000 de lei pe hectar și modificări la programul „Creditul Fermierului” | AUDIO

Patru măsuri de sprijin pentru fermieri ar urma să fie adoptate de Guvern în următoarea perioadă, în contextul secetei prelungite care va duce la producții mai mici în această toamnă. Una dintre măsuri prevede crearea unui sistem de asigurări „la secetă” pentru 7 milioane de hectare. Asta va însemna o despăgubire de aproape 3000 de lei pe hectar, a spus ministrul Agriculturii – Florin Barbu la începutul ședinței de guvern.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3000 de lei pe hectar”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noștri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3000 de lei pe hectar – lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin pe de o parte din contribuția de 3% din subvenția plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual, din partea Uniunii Europene, din fondul de risc și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Florin Barbu.

Vor fi modificări la programul „Creditul Fermierului”. Acesta va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor luate de fermieri. O altă măsură: suspendarea ratelor la creditelele luate de fermieri, în anumite condiții.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „Se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de input-uri”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2%, plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente printre fermierii care au un proces-verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024. Suspendarea se face până la 31 dceembrie 2025. Până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de input-uri”, a mai spus ministrul Agriculturii.

În acest moment, oficialii de la ministerul Agriculturii adună datele din țară privind numărul de hectare afectate de fenomenele meteo extreme. La final, se vor acorda ajutoare de 1000 de lei pe hectar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Emil Boc, despre lucrările pentru metroul de la Cluj-Napoca: „În toamnă sosesc cârtițele”. Până atunci, „se lucrează la devierea utilităților” | AUDIO