Cei care locuiesc în clădiri cu risc seismic vor fi ajutați de consilieri de la primărie să întocmească documentația necesară pentru începerea lucrărilor de consolidare.
Un proiect adoptat de Senat mai prevede că Ministerul Dezvoltării va înființa un fond de urgență, din care vor fi achitate costurile privind reabilitarea imobilelor ce stau să cadă.
Senatoarea PNL, Mariana Câmpeanu a insistat ca noua lege să îi oblige pe proprietari să accepte consolidarea clădirilor în care locuiesc.
Proiectul aprobat de Senat modifică o ordonanță de guvern din 1994 și prevede că proprietarii vor fi înștiințați cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea lucrărilor de consolidare a imobilelor, iar dacă nu vor permite accesul muncitorilor, riscă să fie evacuați, în urma unui ordin judecătoresc.
În plus, Ministerul dezvoltării va fi obligat să constituie un fond de urgență – numit Fondul pentru Clădirile cu Risc Seismic iminent. Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic, iar proprietarii nu trebuie să returneze banii. De asemenea, va fi creată o comisie națională de evaluare formată din experți evaluatori, proiectanți și constructori, responsabili de proiectarea, pe baza expertizei tehnice, a planului de consolidare a clădirilor.
Ministerul Dezvoltării nu a trimis însă la Parlament un punct de vedere privind acest proiect, ceea ce a atras critici din partea senatorului Petru Filip de la PSD.
Proiectul aprobat de Senat mai prevede că pe durata lucrărilor de consolidare a clădirilor, primăriile trebuie să asigure locuințe temporare pentru locatarii acelor imobile. Documentul merge la Camera Deputaților pentru vot final.
Puteți vedea conținutul integral al proiectului aici.