Confidenţialitate

Măsuri mult mai severe propuse de profesori pentru a opri actele de violență comise de elevi | AUDIO

Printre ideile menționate se află de la exmatricularea pentru câteva zile, la verificarea ghiozdanelor la intrarea în școli și așa-numita „detenție după ore”. Explicații au venit azi de la ministrul Ligia Deca și de la liderii sindicali aflați în Parlament, unde au început să fie dezbătute Legile Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția Ligiei Deca la ideea de exmatriculare de la 3 la 5 zile

O variantă luată în calcul după un caz de agresiune este exmatricularea de la 3 la 5 zile, au propus cadrele didactice. Răspunsul ministrului Ligia Deca:

„Aceasta este o suspendare. O astfel de măsură, dacă ea este însoțită de măsuri de consiliere și de anumite acțiuni, pe care elevul și familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”, a spus ministrul Educației.

Activități în folosul școlii

O altă măsură de pedeapsă pentru elevii violenți este introducerea unor activități în folosul școlii.

Ligia Deca: „Orice măsură care presupune reabilitarea, inclusiv munca în folosul școlii sau a comunității, poate fi o variantă”.

Jurnalist: Este o propunere care a venit din partea profesorilor: ce ar fi dacă nota la purtare ar conta la evaluarea națională, la admiterea la liceu, la Bacalaureat?

Ligia Dega: „Dacă este o limitare a dreptului la educație, avem o problemă constituțională. Trebuie să analizăm împreună cu juriștii”.

Controverse a stârnit ideea așa-numitelor „camere de detenție”

De fapt, cum se întâmplă și în alte țări, se propune ca elevul să rămână după ore într-o sală, supravegheat de un cadru didactic, pentru a reflecta la problemele create.

„Trebuie să vedem cum înțelegem camera de detenție. Cred că este un spațiu în care un copil care la un moment dat are o problemă de comportament poate să reflecteze supravegheat asupra comportamentului. Nu este o chestiune singulară, o vedem în alte sisteme”, a mai spus ministrul Educației.

Marius Nistor – liderul Federației Sindicale „Spiru Haret” – a explicat că vizate sunt faptele grave comise de elevi

„Haideți să fim rezonabili. Vorbim despre fapte deosebit de grave: faptul că își agresează colegii, faptul că agresează un cadru didactic. Lucrurile acestea trebuie sancționate, nu trebuiesc tolerate”, a spus Marius Nistor.

Pentru verificarea ghiozdanelor de către paznici la intrare în școli va fi nevoie de o modificare a legislației, a explicat ministrul Educației. Telefoanele să fie închise pe durata orelor petrecute la școală – a fost o altă idee propusă de cadrele didactice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tot mai mulți români, majoritatea tineri, își iau un al doilea job part-time sau de weekend, arată un studiu făcut de o platformă de recrutare | AUDIO