Confidenţialitate

Ce măsuri ar putea adopta Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar. Profesorul Cristian Păun: Cheltuielile inutile ar trebui reduse și ar fi nevoie de reforme în administrație | AUDIO

Deficitul bugetar al României ar putea atinge 8% din PIB anul acesta, iar premierul Marcel Ciolacu spune că de vină sunt investițiile. E contrazis însă de specialiștii în economie. Aceștia spun că Guvernul ar trebui să reducă toate cheltuielile inutile și să facă reforme în administrație. Ce alte soluții ar putea adopta Executivul pentru a reduce deficitul aflăm de la Florentina Mihăiță:

Cristian Păun, profesor de economie: De ce nu taie domnul Ciolacu niște cheltuieli inutile?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deficitul bugetar al României nu e cauzat de investiții, ci de cheltuieli inutile, spune la Europa FM, profesorul de economie, Cristian Păun.

„Domnul Ciolacu ar trebui să mai pună mâna pe o carte de economie, teoretic, și pe una de aritmetică. De ce nu taie dumnealui niște cheltuieli inutile? Are două companii de drumuri, are nu știu câte agenții care se bat pe bătături și se calcă pe bătături fără ca el să aibă vreo putere, că el zice că are o putere, că e prim-ministru, dar fără ca el să aibă vreo putere, să vină și să spună: <<domnule, ăștia trebuie desființați>>. În momentul de față, cheltuielile statului, cele fiscale… în proporție de 95% se cheltuiesc aceste resurse pe trei lucruri: asistență socială, pensii și salarii în sectorul bugetar”, a spus la Europa FM profesorul Cristian Păun.

Iată ce spunea premierul Marcel Ciolacu în urmă cu câteva zile despre deficitul bugetar uriaș al României:

„Dacă vreți, eu opresc orice investiție și avem deficit de 3%. Repet, prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investiția”, a declarat Marcel Ciolacu.

Cum ar putea fi redus deficitul bugetar

Profesorul de economie Cristian Păun spune că sunt trei metode pentru a reduce deficitul bugetar: în afară de reducerea cheltuielilor care trebuie îmbinată cu reformele, statul trebuie să nu mai aibă întârzieri în absorbția fondurilor europene și să atragă cât mai multe multinaționale în România, deoarece bugetul depinde foarte mult de contribuabilii mari.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Raportul Comisiei Europene privind Statul de Drept: Recomandările pentru România și progresele înregistrate de statul român. DOCUMENT