Zăpada din ce în ce mai puțină face ca satele alpine elvețiene să se confrunte cu o criză de identitate. Stațiunile de schi și evenimentele sportive se confruntă cu un viitor incert. Pe măsură ce planeta se încălzește, întreaga lume suportă efectele crizei climatice: vremea extremă.
În Europa, vara trecută, multe regiuni au înfruntat valuri de căldură record. 2023 nici bine nu a început că deja în unele zone s-au înregistrat recorduri de temperatură pe timp de iarnă.
Vremea a fost atât de caldă, încât multe stațiuni de schi, majoritatea la altitudini mai joase de 1.300 de metri, n-au putut să acopere pârtiile nici măcar cu zăpadă artificială, scrie cotidianul New York Times.
În Elveția, criza climatică reprezintă un risc pentru o parte a industriei de schi care, potrivit estimărilor, generează circa 5,5 miliarde de dolari pe an.
Dar într-o țară în care aproape toată lumea schiază, pierderea zăpezii este mai mult decât un pericol economic sau de mediu. Este o amenințare la adresa identității naționale.
Presa locală a criticat stațiunile elvețiene pentru măsurile disperate, precum aducerea zăpezii cu elicopterul sau oferirea de divertisment alternativ, cum ar fi drumețiile alături de turmele de capre.
Climatologii avertizează că zonele aflate sub 1.500 de metri se vor confrunta cel mai probabil cu un viitor fără zăpadă, dacă ritmul actual de încălzire continuă.
Chiar și cele mai înalte, sugerează un studiu recent, ar putea probabil să supraviețuiască ca destinații turistice doar cu ajutorul producției de zăpadă artificială, care consumă multă energie și apă.
Evenimentele sportive au avut și ele de suferit
În Alpii germani, Cupa Mondială de schi alpin a anulat unele evenimente, deoarece ploile de iarnă au distrus pârtiile de schi.
În satul bavarez Ruhpolding, participanții la biatlon s-au strecurat prin noroi pentru a vedea concurenții pe o pistă făcută din „zăpadă de cultură”, depozitată și împachetată din iarna precedentă și acoperită cu o prelată reflectorizantă.
Foto: Shutterstock