Confidenţialitate

Zile libere pentru părinți până pe 12 iunie și șomaj tehnic până pe 1 iunie. Transport gratuit pentru elevi | VIDEO

Reprezentanții Guvernului au susținut o declarație de presă la finalul ședinței de Guvern, în cadrul căreia au detaliat măsurile adoptate de Executiv pentru trecerea la starea de alertă.

Vicepremierul Raluca Turcan anunță că va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor, adică până pe 12 iunie 2020.

Aceasta a subliniat totodată că în cadrul companiilor cu peste 50 de angajați vor trebui să existe programe individualizate de muncă pentru fiecare angajat.

Guvernul a decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie și, în paralel, măsuri de suportare a unei plăți din salariu.

Totodată, consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriu vor fi posibile în continuare de la distanță.

Operatorii de transport trebuie să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încheierii contractelor.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care vizează cele trei zile nereglementate ce urmează expirării stării de urgență. Prin OUG se dă și definiția stării de alertă, a declarat, joi, ministrul de Interne, Marcel Vela.

În proiectul adoptat de Guvern se definește starea de alertă ca fiind „răspunsul la o situație de urgență, de amploare și intensitate deosebită, determinate de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății”.

Marcel Vela anunță și o OUG care vizează modificări salariale pentru aproximativ 68.000 de polițiști.

Principalele declarații

Raluca Turcan:

“OUG pentru prelungirea unor măsuri de sprijin pentru oameni și companii, după starea de urgență. Se aplică pe o perioadă limitată, pentru domeniile în care înca se aplică restricții.

Va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursulurilor, adică până pe 12 iunie 2020.

Am decis prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea extinderii în domeniile unde vor mai fi resctricții. Vom include PFA-urile și alte categorii de liber profesioniști. Vom veni cu măsuri active care să includă suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii.

Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați vor avea obligația de a stabili programe individualizate de muncă astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și terminarea programului pe perioadă de trei ore.

În domeniul sănătății, cele mai importante măsuri sunt legate de faptul că se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID-19.

Aceasta este o problemă care a apărut și care necesită rezolvare prin prelungirea măsurilor luate pe perioada stării de urgență.

Consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea fizică a cardului de sănătate

 Am decis că operatorii de transport trebuie să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încheierii contractelor. Licențele au fost prelungite și vor fi preluate de Consiliile Județene.

Am prelungit prelungirea termenului de eliberare a certificatelor de urgență până la 31 mai. Ele vor fi folosite pentru susținerea angajatorilor.”

Virgil Popescu: 

„Creem posibilitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie Electrică de a putea reglementa începând cu a doua perioadă a anului, 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, preţul astfel încât acesta să scadă.

Eu sunt foarte optimist că vom avea o scădere de preţ de cel puţin 1-2 % pe tarifele reglementate.”

Marcel Vela: 

“Prin Ordonanța de Urgență propunem modificarea OUG 21/2004 și OUG 1/2014. Urgența adoptării proiectului ține cont de faptul că pe 15 mai încetează starea de urgență. Obiectivul este de a reface starea de normalitate provizorie.

Astfel, propunem modificarea unor acte normative în domeniul protecției persoanelor și managementul situațiilor de criză. Reglăm mecanismul de declarare, prelungire și ridicare a stării de alertă.

În această seară, avem prima ședință sub noua conducere a premierului Orban.

Prin OUG se vor recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcție, grad, treaptă, gradație, vechime în funcție sau în specialitate, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Din punct de vedere tehnic, OUG vizează următoarele date: în medie un polițist în activitate poate beneficia de o creștere lunară de până la 400 de lei în sumă brută, în funcție de situația particulară a fiecăruia.

Prin raportare la elementele vizate de către această ordonanță de urgență, înregistrăm un număr de aproximativ 68.000 de polițiști pentru care acest act face dreptate. Cu privire la cuantumul sporului de fidelitate un număr de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului pentru absolvirea a instituțiilor de învățământ superior și aproximativ 6.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de pericol deosebit”

Reamintim, în debutul ședinței de guvern, premierul a anunțat că își asumă conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care va declara, joi, starea de alertă.

„Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face față în continuare provocării generate de epidemie”, a anunțat Ludovic Orban.

Potrivit șefului executivului, prin modificarea Ordonanței 21, va fi întărită autoritatea Comitetului.

“Va trebui să adoptăm ordonanța de urgență ce reglementează măsurile necesare pentru trecerea la starea de alertă, în special acele măsuri ce vizează drepturi ale cetățenilor, facilități acordate în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi”, spunea premierul Orban.