Măsuratul oilor este un obicei vechi, de sute de ani, care durează până la jumătatea lunii mai.
Rudăria, comună de pe Valea Almăjului, renumită pentru morile de apă, este una dintre localitățile unde se respect acest obicei.
Oile sunt mulse, după care se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă.
Astfel, proprietarii animalelor știu ce cantitate de brânza vor primi în această vară de la ciobanii care le îngrijesc – transmite coreposndentul Europa FM, Vali Popovici.
Tradiţia în această localitate este strâns legată de oierit.
La o stână, exact ca la moară, se asociază mai mulți proprietari. Din primăvară și până toamna târziu – în funcție de vreme, ciobanii pasc și mulg oile și din laptele lor se prepară cașul și mai apoi celebra brânză de Rudăria.
Fiecare va duce acasă caș în funcție de numărul de oi.
Pentru asta, se măsoară laptele.
În plus, fiecare are datoria de a presta zile de muncă şi să contribuie financiar la plata ciobanilor.
În funcție de numărul oilor, cheltuiala va fi diferită.
În jurul prânzului, când oile sunt aduse de la păşune, pe rând toate trec prin ţarc și de acolo prin strungă, unde fiecare cioban îşi mulge mioarele şi își măsoară laptele cu barcul.
Acesta este un băţ de lemn gradat. Ortacul ce are mioarele cu cel mai mult lapte, devine baciul stanei.
Baciul este cel ce stabileşte regulile pe tot parcursul anului, ordinea cum se ia laptele de la oi şi cum se împarte brânza.
Meniul pregătit pentru acest eveniment este unul foarte simplu, cu puține ingrediente: miei fript în bruca – adică la proțap, plăcintă cu brânză şi caș proaspăt.