În ultimul an, marcat de pandemie, masca sanitară, folosită în trecut, doar în sistemul medical, a ajuns pe fețele tuturor. Odată cu folosirea măștilor și a mănușilor la scară mare, multe au ajuns aruncat în natură, generând astfel o nouă formă de poluare.
În spitale, materialele sanitare au un regim special de colectare, fiind deșeuri periculoase. Măștile și mănușile folosite de populație sunt exceptate de la această regulă, dar recomandarea este să le sortăm separat de restul gunoiului menajer și, firește, de materialele reciclabile.
După câteva zile în care acestea sunt ținute într-un sac legat la gură, spre exemplu pe balconul locuinței, coronavirusul va deveni inactiv.
Suntem sfătuiți să rupem elasticul măștilor și banda metalică ce se pliază pe nas.
Dacă ajung în natură, acestea devin o amenințare pentru păsări și alte viețuitoare.
Spălate și sterilizate după fiecare utilizare (inclusiv cu aburul fierbinte al fierului de călcat), măștile din pânză s-au dovedit mai utile decât se credea la începutul pandemiei.
5 iunie este Ziua Mediului! Pe tot parcursul zilei, pe frecvențele Europa FM și pe europafm.ro căutăm să învățăm împreună cum putem avea grijă de mediu și cum facem mai bună lumea din jurul nostru.
Mai multe informații despre Ziua Mediului și cum te poi implica sunt disponibile în pagina europafm.ro/ziuamediului și în podcasturile emisiunii Misiunea Verde, de la Europa FM.
Instituită în 1972, de Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului este un prilej pentru a dezbate situaţia în care se află natura şi măsurile ce se impun pentru a o proteja.