Confidenţialitate

Mărturiile unor femei agresate de soţi: “Omul cu studii superioare ştie unde să lovească şi să nu rămână urme”

Un tată, un soț sau un frate – sunt cei care ar trebui să ne protejeze, însă, prea des devin ei înșiși agresori în familie. De la o ceartă, la prima palmă e o linie atât de fină, încât poate fi încălcată cât ai clipi. 

Violența domestică nu ține cont de vârstă, de statut social, de educație sau de rasă. Dovadă că, potrivit ONU, 35 % dintre femei în toată lumea au fost abuzate fizic sau sexual de parteneri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În România, anul trecut 46 de femei nu au supraviețuit, după ce au fost bătute crunt de soți sau partenerii de viață. Alte 15.000 de femei au reușit însă să recunoască faptul că în familia lor este o problemă și au depus plângere pe numele agresorului.

Statisticile Poliţiei Române arată că jumătate dintre plângeri sunt retrase, pentru că soţii se împacă. Însă asta nu înseamnă şi că se schimbă ceva în comportamentul agresorului. Din contră, de multe ori, victima ajunge la spital ci răni grave sau chiar îşi pierde viaţa. Cum ieși însă din acest cerc vicios, când teama este la fiecare pas?

Ioana este mamă a doi copii – a povestit cu lacrimi în ochi la România în Direct cu Moise Guran, la Europa FM, calvarul prin care trece pentru că a fost agresată de soţ, şi cât de umilită a fost chiar de poliţişti:

“Poliţia dacă nu te găseşte cu capul spart, lovită crunt, astfel încât atunci când chemi poliţia să ai urme vizibile pe faţă, nu eşti băgată în seamă. Am fost umilită de poliţişti care mi-au spus de ce il provoc pe domnul, de ce nu fac cum spune domnul, de ce ne certăm în faţa copiilor? Omul cu studii superioare ştie unde să lovească cu pumnul. Mă lovea în creştetul capului ca să nu lase urme, dar în puţinele dăţi în care aveam urme m-am dus la IML pentru a lua certificat medico legal, ” a mărturist ascultăroarea Europa FM.

Cu greu, şi abia după prea multe multe bătăi, unele femei îşi fac curaj şi se gândesc să scape de coşmar, însă de la primul gând până la primul gest  e cale lungă.

Fără familie sau prieteni alături care să îi înțeleagă suferința, cu doar 2 bagaje și un copil de 6 ani, Geanina a decis să plece de acasă, pentru că nu mai suporta certurile care degenerau tot mai des în bătăi.

A venit din Ploiești, la un centru care ajută victimele violenței domestice din București:

Eu tot mă gândeam că trebuie să fac ceva. Copilul meu care avea 6 ani atunci voia să ne întoarcem,  deşi i-am explicat că nu ne mai întoarcem pentru că tati  face scandal. Eu nu mă puteam împăca cu ideea că Cesar trebuie să vadă aceste scene de violenţă, mai ales pentru că şi eu am asistat la unele similare şi mai grave, când eram mică – tata o bătea pe mama cu furtunul de la masina de spalat.”

Povestea Gianinei, despre cum s-a luptat pentru drepturile ei, pentru a se face auzită și mai ales, respectată, o puteți asculta în întregime într-un reportaj la Lumea Europa FM, duminica aceasta.