În cazul afacerii imobiliare Nordis, procurorii DIICOT au deschis – acum un an – un dosar penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare. Dosarul este in rem, adică privește fapte și nu persoane. Luni, Tribunalul București a dispus intrarea în insolvență a societății. Scandalul Nordis, care a scos la iveală o schemă financiară prin care zeci de păgubiți reclamă că au fost păcăliți în cadrul unui proiect imobiliar, a fost discutat și în emisiunea „România în Direct”. Mai mulți ascultători au povestit cum au fost înșelați pentru că au avut încredere în diverși dezvoltatori și în notarii cu care aceștia lucrau.
Alex, despre Nordis: „Ce mi s-a părut cel mai ciudat este că eu am avansat până la nivel de antecontract și insistau foarte mult”
Ce arată prea frumos pe hârtie… s-ar putea transforma în cel mai negru coșmar – acesta ar fi primul lucru de care cumpărătorul unei case trebuie să țină cont. O spune Alex, care recunoaște că dezvoltatorii știu să-și facă reclamă și să fie foarte convingători.
„Nu i-aș blama neapărat pe oamenii care au luat decizia asta, pentru că au fost cumva poate influențați și de o imagine foarte bine lucrată. Câteva întrebări foarte simple au venit cu răspuns <<Nu știu>>, <<Cred că e OK>>. Ce mi s-a părut cel mai ciudat este că eu am avansat până la nivel de antecontract și insistau foarte mult. Adică primeam cam două telefoane pe zi <<Hai să închidem, hai să închidem, hai să închidem>>”, a spus Alex despre Nordis.
Ioana: „Au vândut aceste apartamente promise nouă altor firme înrudite cu firma dezvoltatorului”
În multe cazuri, oamenii plătesc avansul și câteva rate. Lucrurile par să meargă bine până aproape de termenul finalizării lucrării… când atitudinea dezvoltatorului se schimbă radical. A pățit-o Ioana, al cărei apartament trebuia să fie gata în 2021, dar pe care nu-l are nici până acum.
„Ne-am trezit cu rezoluțiunea promisiunii. Primea înapoi numai avansul. Au vândut aceste apartamente promise nouă altor firme înrudite cu firma dezvoltatorului”, a spus Ioana despre un alt dezvoltator imobiliar.
Mihai se luptă în justiție cu un dezvoltator imobiliar din 2021
Tot din 2021 se luptă în justiție cu un dezvoltator imobiliar și Mihai. Până acum, fără niciun rezultat.
„Omul acesta, el își schimbă societățile, închide una și deschide alta și îi pare rău și de banii pe care i-a dat înapoi, pentru că la un moment dat lua de la mine și dădea o tranșă la 2-3”, a spus Mihai despre un alt dezvoltator imobiliar.
Thea: „Notarul, în cazul nostru, a fost primul element care a făcut posibilă această schemă a dezvoltatorului”
Mulți dezvoltatori lucrează doar cu anumiți notari. Thea spune că actele încheiate de unii notari sunt departe de a apăra cumpărătorii de bună credință.
„Notarul, în cazul nostru, a fost primul element care a făcut posibilă această schemă a dezvoltatorului. Sunt vecini care au achiziționat un teren. Peste alte luni, terenul respectiv s-a vândut altui proprietar. Niciunul nu știa unul de altul, pentru că era acolo un pasaj <<Promitentul cumpărător nu dorește înscrierea în cartea funciară>>, asta fiind de la notariat”, a mai spus Thea despre un alt dezvoltator imobiliar.
Ascultătorii spun că legea ar trebui modificată, în sensul limitării avansului plătit și introducerii unui fond de garantare pentru despăgubiri, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar intră în faliment.
Sursa foto: Shutterstock