Mărțișorul, micul obiect împodobit cu un şnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, apare atât în tradiţia românilor, cât şi a popoarelor învecinate.
În general, femeile şi fetele primesc mărţişoare pe care le poartă în timpul lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
În Moldova însă obiceiul este ca fetele să dăruiască mărţişoare băieţilor. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori de primăvară, cum ar fi ghioceii sau zambilele.
La sfârşitul lunii martie, mărţisorul este prins de ramurile unui pom fructifer înmugurit. Tradiţia spune că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor şi că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini.
Legenda firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul, vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.