O bibliotecară dintr-o comună din Botoşani produce mărţişoare din usturoi.
De altfel, această plantă este şi brandul comunei, localnicii lăudându-se cu proprietăţile unicat ale usturoiului de Copălău, produs agricol pe care autorităţile vor să-l facă marcă înregistrată.
Cătălina Moisa are 39 de ani și este bibliotecară în satul Copălău din judeţul Botoşani, transmite corespondentul Europa FM, Sorin Saizu.
De câțiva ani ea face mărţiţoare şi obiecte ornamentale din căţei de usturoi, legumă pe care o cultivă în grădina proprie.
De altfel, satul Copălău, din judeţul Botoşani, este renumit în toată ţara pentru culturile de usturoi, iar planta este brandul comunei. Autoritățile au demarat procedurile pentru a-l face marcă înregistrată.
Bibliotecara din Copălău, Cătălina Moisa sustine ca usturoiul nu este doar o plantă pe care o cultivă şi care-i asigură un venit suplimentar, ci şi un prilej de a se manifesta artistic. “Este vorba despre artă decorativă bazată pe usturoi.
În ultimii ani, am văzut numeroase obiecte ornamentale din hârtie, din flori uscate, din lemn etc., dar din usturoi nu exista nimic“, spune Cătălina Moisa.
Usturoiul este tratat cu lac pentru a nu mirosi, iar ornamentele să poată fi expuse.
Lucrările sale sunt realizate, pe lângă usturoi, şi din busuioc şi alte plante aromatice, dar şi din flori şi frunze ornamentale.
A realizat până acum tablouri cu diferite personaje, animale, peisaje şi buchete.
De multe ori căciulile de usturoi sunt vopsite şi personalizate în cele mai ingenioase moduri, iar botoşăneanca spune că secretul stă în răbdare şi imaginaţie.
„Un ornament mai complicat este confecţionat într-o oră şi jumătate şi este nevoie de mai multe materiale, în special vegetale dar şi sintetice, precum panglici sau alte obiecte ajutătoare” mai spune femeia.