Planeta Marte se află în aceste zile la cea mai mică depărtare de Pământ, într-o poziţie favorabilă pentru observare. Potrivit specialiștilor, astrul poate fi observat aproximativ două luni. Dacă vă uitați pe cer, însă, chiar de luni seara – 13 ianuarie 2025 – are loc un spectacol special: e o perioadă în care se pot observa patru planete.
Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu: „Se mai văd și alte planete pe cer, frumos. De exemplu, Venus se vede ca o stea foarte, foarte strălucitoare. Deja a fost confundată cu OZN-uri”
„Marte se va vedea foarte, foarte bine, pentru că se apropie de planeta noastră. Deja se vede noaptea pe cer, strălucitoare ca o stea portocalie. Răsare înspre est, când apune Soarele și apune dimineața, când răsare Soarele.
Se află totodată și la opoziție, adică se vede perfect pe cer. Luna se va afla lângă Marte și cine nu știe care este Marte poate căuta Luna și va vedea lângă Lună o stea foarte strălucitoare: planeta Marte. Se mai văd și alte planete pe cer, frumos. De exemplu, Venus se vede ca o stea foarte, foarte strălucitoare.
Deja a fost confundată cu OZN-uri. Și îl avem și pe Saturn acolo. Și îl avem și pe Jupiter, sus pe cer, în sud, aproape deasupra capului și avem un cer de seară foarte frumos, cu Marte vizibil toată noaptea”, a explicat la Europa FM Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Adrian Șonka: „Nu există un motiv. Sunt momente în an când nu se vede nicio planetă seara sau noaptea și altele când se văd mai multe”
L-am întrebat pe Adrian Șonka care ar fi explicația pentru posibilitatea de a observa 4 planete în același timp?
„Mulți spun că, de exemplu, planetele sunt aliniate și de asta se văd așa toate seara. Dar, de fapt, nu sunt pe aceeași linie și nu sunt în aceeași direcție. Ele se văd pe tot cerul și cerul e destul de mare, deci nu putem să spunem că sunt aliniate. Nu există un motiv. Sunt momente în an când nu se vede nicio planetă seara sau noaptea și altele când se văd mai multe. Dar chiar așa, să se vadă patru e mai rar”, a mai explicat la Europa FM Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu este deschis până la ora 22:00, în fiecare seară, iar cei pasionați pot folosi instrumentele de observare a planetelor.
Sursa colaj foto: Facebook / Adrian Sonka