Confidenţialitate

Marșul suporterilor la Timișoara, la 30 de ani de la Revoluție

Momente de reculegere, coroane de flori și lozinci din timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Toate acestea au avut loc la tradiționalul marș al suporterilor, care comemorează evenimentele din urmă cu exact 30 de ani.

500 de tineri au pornit pe jos, din Piața Maria, unde s-a aprins scânteia Revoluției, și au mers până la Cimtirul Eroilor, unde își dorm somnul de veci Eroii Timișoarei.

Cine uită e complice!“, acesta este motto-ul cu care au pornit pe străzile Timisoarei suporterii alb-violeți, cărora li s-au alăturat alte câteva sute de oameni.

Tinerii au purtat flori, torțe, steaguri tricolore și steaguri ale Revoluției cu vechea stemă decupată. Pe tot drumul au scandat pentru memoria celor uciși în decembrie 1989 la Timișoara doar pentru că au îndrăznit să creadă într-o lume mai bună.

Lozincile din timpul Revoluției, precum “Libertate“, “Timișoara“, “Păcat, păcat de sângele vărsat” sau “Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” i-au făcut pe toți cei care au trecut pe lângă coloana suporterilor să își plece capul, pentru o secundă, în amintirea celor care au murit pentru libertate.

Prima oprire a tinerilor a fost, ca întotdeauna, la Catedrala Mitropolitană. Este locul în care au fost aprinse candele în memoria celor care s-au jertfit aici pentru un vis măreț.

În fața clădirii Operei Române, acolo unde în 20 decembrie 1989 Timișoara era declarat primul oraș liber de communism, s-au rugat pentru memoria celor uciși de armată, pe străzile orașului.

Cel mai emoționant moment a fost cel în care au aprins zeci de torțe care au luminat cerul în roșu.

Apoi suporterii alb-violeți s-au îndreptate spre locul în care martirii neamului își dorm somnul de veci, la cimitirul Eroilor.

În tot acest timp, în sala Teatrului Național, președintele Klaus Iohannis cerea pedepsirea celor care au tras în populație în decembrie 1989, spunând că neaflarea adevărului despre Revoluția Română, nici după 30 de ani, reprezintă o datorie neîmplinită a justiției din România.

Totodată șeful statului i-a criticat și pe cei care susțin ideea inexistenței unei revoluții anticomuniste, spunând că este un act rușinos de negare a sacrificiului uman.

Klaus Iohannis s-a aflat aseară la Timișoara pentru a participa la manifestările organizate de asociațiile de revoluționar la împlinirea a 30 de ani de la revoluția de la Timișoara.

Șeful statului a depus o coroană de flori la flacăra eternă din cimitirul eroilor, a participat la o slujba în memoria martirilor de la Timișoara și a aprins o candelă pe treptele Catedralei.