Fostul premier olandez Mark Rutte va prelua de marți, 1 octombrie, funcția de șef al NATO. Va avea multe probleme de gestionat, de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ajutoarele pentru Kiev până la relațiile cu China.
Ca secretar general al NATO, Mark Rutte este cel care stabilește agenda discuțiilor, însă niciodată nu va putea decide singur intrarea în război, de exemplu. Toate deciziile se iau prin consensul statelor membre NATO. Iar un consens trebuie găsit în perioada următoare în ceea ce privește continuarea ajutoarelor militare pentru Ucraina, în condițiile în care țări precum Ungaria și chiar Italia și-au manifestat reticența în această privință, amintesc jurnaliștii AFP.
De altfel, fostul șef al NATO, Jens Stoltenberg a spus că sarcina ca mai importată a succesorului său va fi să le țină pe toate cele 32 de state membre împreună.
Noul secretar general al NATO va trebui să gestioneze și situația Ucrainei care insistă să adere cât mai curând la Alianța Nord-Atlantică, în vreme ce Statele Unite și Germania sunt încă reținute în privința acestei aderări.
Potrivit AFP, una dintre cele mai importante misiuni ale NATO va fi și pregătirea pentru toate eventualitățile, inclusiv pentru un război cu Rusia. De altfel, alianța a adoptat deja, anul trecut, la Vilnius, planuri de apărare care însă au fost puse în practică doar parțial. NATO trebuie să își dezvolte producția de sisteme de apărare antiaeriană, rachete și obuze de artilerie.
O altă provocare pentru olandezul Mark Rutte va fi și eventuala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, ceea ce ar fi pune sub smenul întrebării sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina. Și nu în ultimul rând, relațiile cu China trebuie gestionate mai bine având în vedere sprijinul Beijingului pentru Rusia, iar experții spun că Alianța va mai orientată spre Asia pe viitor.
On this historic day, we bid farewell to NATO Secretary General @jensstoltenberg and welcome incoming @SecGenNATO Mark Rutte 🤝 pic.twitter.com/cGfNQEMZuU
— NATO (@NATO) October 1, 2024
Sursa foto: Shutterstock