Ministrul Justiției îl propune la șefia DNA pe procurorul care a avut un rol important în blocarea analizării tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. O plângere la Parchetul General privind teza suspectată de plagiat a dus la deschiderea unui dosar penal care încă zace în instituție de mai bine de un an.
Marius Voineag conducea Secției de Urmărire Penală a Parchetului General în ziua în care a fost depusă plângerea și a desemnat procurorul care să se ocupe de caz.
La nici două două săptămâni, după ce în ianuarie anul trecut, jurnalista Emilia Șercan îl acuza pe premierul Nicolae Ciucă de plagiat în teza de doctorat, la Parchetul General a fost depusă o plângere privind infracțiunea de plagiat comisă de Nicolae Ciucă.
În acea zi, conducerea Secției de Urmărire Penală din Parchet era asigurată de adjunctul acestei secții, Marius Voineag, propus acum de ministrul Justiției la șefia DNA.
Informația a fost confirmată în scris de Parchetul General pentru colega noastră, Ioana Ene Dogioiu, realizatoarea emisiunii Piața Victoriei de la Europa FM:
„Când a fost depusă această plângere? Exact când șefa de drept a secției era plecată și la conducerea secției atribuțiile șefului de secție le exercita procurorul Marius Voineag. Instantaneu a preluat sesizarea în aceeași zi și a distribuit-o unui procuror care a deschis dosarul penal. Domnul Voineag, dacă se uita și din avion, vedea că fapta era prescrisă de 14 ani, deci era un plagiat din 2003.”
Procurorul desemnat de Marius Voineag a ridicat toate documentele privind teza de doctorat a premierului, iar analizarea lucrării a devenit imposibilă, mai spune Ioana Ene Dogioiu:
„CNATDCU și Comisia de etică a Universității de Apărare n-au mai avut ce să analizeze, material, fizic n-au mai avut ce să analizeze.”
Gabriela Scutea, fost Procuror General al României a fost întrebată, într-un interviu la Europa Liberă în ce stadiu se află dosarul în care premierul Nicolae Ciucă e acuzat de plagiat:
„-Atâta timp cât acest dosar nu este în faza să existe un suspect, noi nu avem posibilitatea să efectuăm anumite comunicări publice.
-Dar puteți garanta că acel procuror a lucrat în acest an la acest dosar? Sunt acte procedurale, a făcut audieri, a cerut documente, orice?
Activitățile care se desfășoară într-un dosar da, se fac.
-Deci se lucrează în acest dosar.
-Da
-Premierul Nicolae Ciucă a fost audiat în acest dosar?
-Nu pot să discut acest aspect, urmărirea penală este in rem, da.”
Procurorul desemnat de Marius Voineag s-a pensionat imediat după ce a ridicat documentele privind teza de doctorat a premierului, amintește Ioana Ene Dogioiu. Ce șanse sunt ca Marius Voineag să obțină aviz pozitiv din partea CSM?
„Domnul Voineag este un protejat, un pupil al domnului Bogdan Licu și mai sunt, înțeleg, procurori în secția de procurori care se consideră îndatorați într-un fel sau altul domnului Licu, alții se consideră într-un fel sau altul îndatorați domnului Voneag pentru de-abia încheiata campanie electorală din CSM. Deci voi privi cu atenție și oarecare scepticism de această dată avizul secției de procurori.”
Dacă avizul CSM va fi pozitiv, propunerea privind noul șef al DNA va merge la Cotroceni.
Dacă totuși Consiliul Superior al Magistraturii va da un aviz negativ în cazul lui Marius Voineag, acesta va fi din nou audiat de ministrul Justiției, iar la final, ministrul Predoiu va decide dacă își menține propunerea sau nominalizează pe altcineva.
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei