Decizia CCR de anulare a alegerilor este un gest disperat, aproape la limita legalității, de salvare a societății – spune la Europa FM profesorul de drept constituțional Marius Bălan, de la Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Marius Bălan, profesor de drept constituțional: „Oricum, avem de-a face cu o ignorare, o eludare a legii și a Constituției”
„Într-o asemenea situație este posibil să sacrificăm ceva din legalitate și din Constituție. E regretabil, dar e preferabil decât să se prăbușească întreaga ordine constituțională, dacă într-adevăr este amenințată. E ca un șofer care pierde în parte controlul asupra volanului și poate face doar câteva mișcări bruște, în ultima instanță, și are de ales între a vira stânga și a intra în prăpastie, sau a se izbi de parapet în dreapta, avariindu-și serios mașina. Din două rele, una este de preferat. Oricum, avem de-a face cu o ignorare, o eludare a legii și a Constituției”, a explicat profesorul de drept constituțional Marius Bălan.
Sunt posibile două variante – spune profesorul Marius Bălan: reluarea primului tur și reluarea întregului proces electoral. Ce presupune fiecare?
„E vorba de reluarea turului de scrutin, care ar trebui să fie făcută în a doua duminică de la decizia de anulare. Asta ar însemna că, nu acum, pe 8, și pe 15 (decembrie –n.r.) ar trebui. În mod normal, data alegerilor prezidențiale este stabilită de Guvern. De data aceasta, o face legea. Din comunicate am aflat că se reia întregul proces electoral, ceea ce ar fi puțin contra legii, dar cui îi mai pasă de asta în acest moment? Asta ar însemna că se vor depune noi candidaturi și, probabil, Curtea va fi extrem de vigilentă și va face o selecție în care vor fi eliminați toți cei considerați extremiști, dușmanii Constituției, ostili democrației. Vor fi alte candidaturi, altă campanie electorală”, a explicat profesorul Marius Bălan.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin