Invitatul Mădălinei Dobrovolschi, în „Piața Victoriei”, profesorul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, a explicat la Europa FM că meseria de profesor nu mai este atractivă pentru mulți dintre cei care ar putea fi profesori în țara noastră. În plus, vicepreședintele Academiei Române atrage atenția că „Suntem convinși că peste vreo 10 ani noi nu mai avem profesori în țară la câteva discipline”.
Ce mai înseamnă meseria de profesor în România?
„Meseria de profesor nu mai atrage. Și nu mai este nici așa de mult respectată. Nu atrage din motive financiare. Nu atrage din condițiile pe care multe școli le oferă – nu toate. Există școli foarte bune și cu condiții excepționale, dar suntem oameni și orice absolvent de facultate dorește să trăiască bine – este omenesc acest lucru – și meseria nu-i mai atrage”, a explicat la Europa FM profesorul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.
„Am spus-o de multe ori și mi-e jenă, dacă vreți, să mă tot repet, dar am hotărât să o spun până se va înțelege acest lucru: suntem convinși că peste vreo 10 ani noi nu mai avem profesori în țară. La câteva discipline: matematică, fizică, chimie și nu numai pentru că nu sunt atrași să urmeze studiile facultăților respective, dar cei care le fac găsesc locuri de muncă mult mai atractive. La matematică se duc și lucrează în informatică, la chimie se duc în industria Farma și din puținii absolvenți pe care îi avem îi pierdem pentru învățământ”, a mai spus profesorul Marius Andruh.
„Aceasta nu este o meserie pe care să o faci pentru că nu ai altceva de făcut… cum se întâmplă de multe ori”
Mădălina Dobrovolschi: România știe să-și organizeze învățământul?
Profesorul Marius Andruh: „Încă învață”.
Mădălina Dobrovolschi: Cât îi ia să învețe, pentru că termenul pe care l-ați dat – 10 ani – în 10 ani să nu mai avem profesori pentru anumite specializări – este dramatic…
Profesorul Marius Andruh: „Și știm acest lucru încă de acum, pentru că sunt acoperite orele cu suplinitori. Și cu profesori care au ieșit la pensie, de un an, doi, trei sau mai mult. Prin urmare, lumea este conștientă că trebuie făcut ceva. Și mai este încă un lucru: trebuie să fie motivat să o facă. Aceasta nu este o meserie pe care să o faci pentru că nu ai altceva de făcut… cum se întâmplă de multe ori”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM