Evacuarea luptătorilor ucraineni din oţelăria Azovstal a continuat marți seară.
Un convoi de autobuze a părăsit zona, escortat de trupele pro-ruse. Luni seară, primii 260 de soldaţi – între care câteva zeci grav răniți – au fost evacuaţi şi duşi în teritoriul controlat de Rusia.
În Ucraina, luptătorii Regimentului Azov sunt considerați eroi naţionali, care au rezistat 82 de zile asaltului invadatorilor.
Kievul speră să îi recupereze în viitor, printr-un schimb de prizonieri cu Moscova. Deocamdată, negocierile între taberele beligerante sunt suspendate.
🇺🇦 Buses with heroes from #Mariupol arrived in the occupied #Yelenovka, #Donetsk region. pic.twitter.com/IJAy0VBkO9
— NEXTA (@nexta_tv) May 17, 2022
În Rusia, ideea unui schimb de prizonieri este respinsă de unii responsabili, precum președintele Dumei de Stat, care vor judecarea soldaților ucraineni.
În plus, săptămâna viitoare, Curtea Supremă a Rusiei va analiza solicitarea Procuratorii Generale de a declara drept ”organizaţie teroristă” Batalionul Azov.
Procurorul Tribunalului Penal Internaţional a anunţat desfăşurarea unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi în Ucraina, care vor cerceta acuzațiile de crime de război comise de la începutul invaziei ruse.
Ministrul ucrainean al Apărării consideră că războiul intră într-o “fază prelungită”, ruşii căutând controlul total al regiunea Donbas şi să ocupe sudul. Oleksii Reznikov le-a cerut aliaţilor occidentali mai multă coordonare în livrările de arme către Kiev, pentru a permite eliberarea teritoriilor “cât mai curând posibil”.
Uniunea Europeană va continua să sprijine militar Ucraina în acelaşi ritm ca şi până acum. După o reuniune organizată la Bruxelles, șeful diplomației comunitare, Josep Borrell, a declarat că statele membre au aprobat sprijinul.
După recentul triumf la Eurovision, unde s-a bucurat de valul de empatie pentru națiunea ucraineană, trupa Kalush Orchestra intenţionează să susțină un turneu prin Europa. Încasările vor sprijiini armata ucraineană.