Polițiștul Marian Godină explică, într-un amplu articol pe blogul personal, de ce consideră că protestele polițiștilor nu sunt oportune și își justifică absența de la acestea, dar și lipsa de susținere pentru colegii care cer măriri salariale într-o perioadă de pandemie de COVID19.
”Ce face un polițist? Lăsând la o parte limbajul tehnic din Legea pentru funcționarea și organizarea Poliției Române care stabilește atribuțiile instituției, voi răspunde cum ar face-o un copil căruia i s-ar adresa această întrebare.
Polițistul bagă oamenii răi la închisoare.
Desigur că mecanismul e unul mult mai complex și un rol determinant îl au și procurorii, și judecătorii, dar răspunsul ăsta banal și simplu rămâne unul corect.
Întorcându-ne în timp până la ordonanța 13, cea prin care oamenii răi nu prea mai puteau ajunge la închisoare, asta prin numeroase piedici aduse inclusiv polițiștilor, constatăm că practicarea meseriei acestora, cea pe care mulți o aleseseră din vocație, era afectată grav.
Ați văzut atunci proteste ale sindicatelor polițiștilor? Că doar le era afectată munca, iar vocația aia de a prinde infractori și a-i trimite la pușcărie le era profund alterată. N-ați văzut.
Cu toate astea, au ieșit atunci în stradă câțiva polițiști, alături de societatea civilă. Tot respectul pentru ei, acelea au fost niște proteste pentru niște principii, nu pentru câștiguri materiale.
Acum, când se anunță că niște creșteri salariale nu vor mai avea loc, sindicate ale polițiștilor demarează proteste, iar polițiștii ies în stradă.
Foarte bine, e dreptul lor să protesteze, revendicările lor sunt corecte.
Cu toate astea, eu nu am să ies în stradă și nici nu am să protestez pentru așa ceva. Nu acum.
Acum mi s-ar părea complet imoral să fac așa ceva.
Într-o țară în care pandemia a lăsat mii de oameni șomeri și a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu întreg toată perioada asta, să iasă în stradă strigând că vrea salariu mărit mi se pare rușinos și imoral.
Iar faptul că polițiștii nu au protestat împotriva ordonanței 13, dar o fac pentru creșteri salariale, mă întristează și îmi arată că tot stomacul primează în fața principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsân”, scrie Marian Godină.
Ultima zi a anului 2020 a adus proteste ale polițiștilor față de înghețarea salariilor, măsură stabilită de Guvern pentru OUG.
“Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese.
Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului”, au susţinut sindicaliştii.
Ei au menţionat că aceasta este “doar prima reacţie de moment” şi că vor anunţa, în prima săptămână din ianuarie, ce alte forme de protest vor urma (excesul de zel şi bunăvoinţa excesivă -aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare al orelor suplimentare şi chiar blocarea activităţii, prin intervenţiile doar la cazurile de urgenţă).