Marii producători de ţigarete ocolesc restricțiile Uniunii Europene prin vânzarea dispozitivelor de încălzire care utilizează substanţe infuzate cu nicotină. Cu toate acestea, siguranța lor nu este încă dovedită, spun specialiștii.
Din 23 octombrie, producătorii de tutun nu mai au voie să comercializeze produse din tutun încălzit cu arome caracteristice. Ca sa evite embargoul, aceștia au început să vândă așa numitele „heat sticks” care utilizează ceai de rooibos infuzat cu nicotină, notează Reuters.
Deoarece dispozitivele cu rooibos şi alte arome nu sunt vizate momentan de actualele reguli ale Uniunii Europene, acestea pot fi comercializate şi după ce interdicţia va fi aplicată în blocul comunitar. Un producător a implementat deja această versiune pe nouă pieţe europene, printre care Germania şi Grecia.
Deși dispozitivele „heat-not-burn” evită chimicalele toxice eliberate în procesul de ardere și au ajutat la scăderea cererii pentru ţigările tradiţionale, siguranța lor nu este încă dovedită, iar cercetătorii avertizează asupra riscurilor necunoscute.
Potrivit statisticilor, consumul de tutun este cea mai importantă cauză de deces prematur în țările Uniunii Europene, reprezentând aproape 700 de mii de decese pe an iar aproximativ jumătate dintre fumători mor prematur, în medie, cu 14 ani mai devreme.
Comisia Europeană dorește să se asigure, prin noile reglementări, că mai puțin de 5% din populație va utiliza tutun până în 2040. Vânzarea produselor de tutun cu arome a fost limitată încă din 2016, printr-o directivă europeană.
Sursa foto: Shutterstock