Confidenţialitate

Mari producători și distribuitori de medicamente, implicați în mafia citostaticelor – AUDIO

11 firme importante din domeniul farmaceutic ar fi implicate în mega-dosarul ”mafia medicamentelor pentru cancer”, susțin surse citate de agenția națională de presă.

Printre acestea se numără Roche România, Actavis, Pfizer (Faizăr) dar și Glaxo-Smith-Kline.

Procurorii anti-corupție cred că reprezentanții acestor firme ar fi oferit mită medicilor oncologi pentru a prescrie medicamente mult mai scumpe pacienților.

De altfel, în cabinetele percheziționate au fost găsite fiole de tratament în valoare de zeci de mii de euro dar și documente care ar proba vacanțele de lux de care au beneficiat doctorii.

Între timp, surse oficiale din Ministerul Sănătății susțin că o anchetă la nivelul instituției nu poate fi începută în acest caz, pentru că procurorii DNA nu au solicitat sprijin și nici nu oferă detalii din dosar.

Potrivit surselor citate de Agerpres, pe lista firmelor implicate s-ar afla Roche România – parte a concernului multinațional cu același nume, Actavis – producător și distribuitor de medicamente, dar și compania biofarmaceutică Pfizer România SRL.

De asemenea, în dosar apar și companii precum Glaxosmithkline și Sandoz Pharma Services.

Se relatează că toate aceste companii doreau să obțină profit și i-ar fi mituit pe medici pentru cA aceștia să le prescrie pacienților medicamentele cele mai scumpe.

Surse judiciare susțin că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, dar și un inspector al Direcției de Sănătate Publică Mureș și reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

La perchezițiile efectuate, s-au descoperit medicamente expirate pentru care s-ar fi alocat fonduri de la bugetul de stat, dar care în realitate nu ar fi fost folosite, dar și tratamente foarte scumpe.     Spre exemplu, o fiolă ar costa chiar și 20 de mii de lei.

De la medicii vizați de anchetă au mai fost ridicate calculatoare și documente legate de vacanțele pe care le-ar fi primit doctorii.

Singura anchetă începută în acest caz aparține Direcției Anticorupție. Surse din cadrul Ministerului Sănătății au declarat pentru EuropaFM că instituția nu se poate sesiza în niciun fel în acest caz pentru că nu deține probe sau indicii.

Potrivit surselor citate, în alte cazuri, procurorii au solicitat de la minister diverse documente – dar de această dată, nu s-a întâmplat acest lucru, iar informații din ancheta DNA nu s-au putut obține. În aceste condiții, Ministerul Sănătății nu cunoaște momentan cine sunt medicii vizați de anchetă și nici clinicile de oncologie unde au avut loc descinderi.

Totuși, Șefa Secției de Oncologie de la Spitalul Județean din Sibiu recunoaștea că a plecat în străinătate pe banii firmelor de medicamente.       Valeria Văleanu se consideră însă nevinovată și spune că sponsorizările au fost perfect legale.

 

Caracatița din sistemul medical

Jurnalistul Vlad Mixich de la Hotnews remarcă, între altele, caracatița presupus ilegală din sistemul medical de care vorbesc procurorii.

Într-un interviu acordat EuropaFM, acesta a vorbit despre descinderile care s-au făcut inclusiv în birourile din casele județene de asigurări de sănătate:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

            N-ar fi exclus ca persoane importante din Ministerul Sănătății să fi cunoscut înțelegerile dintre medici și reprezentanții producătorilor de medicamente, e de părere Vlad Mixich.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.