Confidenţialitate

Marea tristețe a lui Sebastian Papaiani: Despărțirea de Teatrul Odeon

Adio, plutonier Căpșună! Actorul Sebastian Papaiani s-a stins din viață marți dimineață la Spitalul Universitar din Capitală.

În luna mai, a suferit un accident vascular cerebal și nu a mai putut să vorbească.  A rămas celebru pentru  multe roluri precum  plutonier Căpşună din „Brigada Diverse”,  Alecu din „Asta seară dansăm în familie”, Păcală și Ieremia din „Toate pânzele sus”.

Într-un interviu pentru Europa FM, Sebastian Papaiani a mărturisit și care a fost marea sa tristețe din ultimii ani: faptul că a trebuit să se despartă de Teatrul Odeon.

”Nu prea am activitate așa cum trebuia să am, pentru că am fost obstrucționat, ca să zic așa. M-au oprit din drumul meu pe care îl aveam ca actor angajat al Teatrului Odeon din 1970. Am fost obligat să mă pensionez și apoi am umblat din teatru în teatru. Am lucrat la Teatrul Național un spectacol, la Teatrul de Comedie, la mai multe teatre, în afară de teatrul unde îmi dădusem cel mai mult obolul (n.r. Teatrul Odeon)”.

Sebastian Papaiani ne-a mărturisit că mulți dintre fanii săi și-au botezat copiii după numele său sau chiar după numele personajelor pe care le-a interpretat.

”Adică unii vin să-mi arate buletinul, că numele lui mic este Căpșună. Un oarecare tip care se numea Bulearcă, să zic, se numește Papaiani Bulearcă. I-a plăcut numele de Papaiani, numele mic, cum ar fi Ion. Majoritatea mă întreabă de ce nu mai fac filme. Asta este întrebarea: De ce nu mai faci filme? Păi, am zis, nu eu le fac. Generația mea a murit, iar generația asta care a venit face filme numai pentru concursuri, pentru premii.”

Maestrul ne-a vorbit și despre cariera începută în anii 60, dar  și despre atmosfera de pe platourile de filmare.

Actorii nu aveau voie, în perioada comunistă, să ciocnească paharele, când se filmau anumite scene.

Neplăceri aveau actrițele surprinse în fuste scurte, dar și actorii care își lăsau plete sau barbă, chiar dacă făceau acest lucru special pentru rolurile pe care le interpretau.

 ”Trecutul nu a fost întotdeauna frumos pentru poporul român. Foarte puțin știu în ce situație filmau actorii români. Cine știe că noi nu aveam voie să spunem ”duduie, domnișoara, doamnă”? Cine știe că noi nu aveam voie să ciocnim paharele, când era o secvență cu chef? Că tovarășul nu ciocnea paharele. Nu știa dacă îl sparge sau nu din greșeală.  Probabil de asta nu le ciocnea. Cine știe că noi trebuia să fim tunși sau ni se băga părul sub o pălărie sau un basc? Deci aveam o mică teroare și acolo. Publicul nu-și imaginea așa ceva. ”

Faptul că filmul „Brigada Diverse” a fost oprit de fosta miliție…e un lucru știut. Dar ce nu știam noi, spectatorii, este că filmul ar fi trebuit să aibă 11 episoade.

”Cine știe că BD (n.r. Brigada Diverse) la munte și la mare și Brigada Mărunțișuri au fost oprite de un general care a zis că ne batem joc de miliția română. Și a oprit filmările după 3 episoade, când erau 11 de făcut. El a crezut că ne batem joc, că eu de ce mă numesc Căpșună?”

”Pe ce drum este această  țară, România? România nu e pe niciun drum.”, mai spunea Sebastian Papaiani.

Întrebat de ce nu a făcut politică, așa cum au făcut alți actori, Sebastian Papaiani a spus că nu știe să mintă.

”Nu știu să fac. Nu auzi cum vorbesc, eu cum o să mint în Parlament cum minte…Ei asta fac, ca să rămână acolo.”