În orașul ilfovean Popeşti Leordeni, la ieşirea din Bucureşti, câteva zeci de persoane au format o coadă lungă care se întinde pe două străzi la un magazin care vinde mici. Autoritățile au fost chemate să verifice dacă se respectă Ordonanțele Militare și regulile de distanțare socială.
Nu este singura situație de acest gen. Zeci de curieri au fost fotografiați în această dimineață în fața restaurantului La Cocoșatu din București, în condițiile restricțiilor stabilite prin Ordonanțele Militare bucureștenii găsind modalități alternative de a se bucura de micii tradiționali de 1 mai.
Cozi s-au format și la terasele de la Bucur Obor, încă din prima parte a zilei, după o arată imaginile care circulă pe rețelele sociale. Pentru că aici dar și în alte locuri tradiționale de vânzare a micilor s-au format cozi, forțele de ordine au intervenit pentru a asigura distanțarea socială.
”Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta, grătarul îl facem acasă, în familie. Vă informăm că accesul este restricționat în pădurea Băneasa, dar și în alte zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde. Echipajele Brigăzii Rutiere, de ordine publică și Jandarmeria călare vor supraveghea toate aceste zone, unde tradițional se încing grătarele”, transmitea Poliția Capitalei în urmă cu o zi.
Situația este similară și în alte orașe, după cum semnalează ascultătorii Europa FM prin WhatsApp la 0728.111.222, dar și mai multe persoane în postări publice pe Facebook.
Unii, amuzați de situație, au înregistrat discuțiile de la coadă și ni le-au trimis prin WhatsApp. Se poate auzi cum timpul de așteptare pentru o comandă trece de o oră și jumătate – două ore:
Precizări pentru ”fanii” micilor: Nu se poate lua COVID-19 de pe mititei
Medicul primar de boli infecțioase Valeriu Gheorghiță spune că românii nu pot lua COVID-19 de pe mititei, tradiționala mâncare de 1 Mai, pentru că virusul se dezactivează la prepararea termică, dar că oamenii trebuie să acorde atenție deosebită igienei mâinilor.
Medicul de la Spitalul Militar Central atrage atenția asupra ambalajelor și asupra igienei mâinilor.
„Dacă luăm mititeii şi nu ne spălăm pe mâini şi nici folia, atunci se pune problema de contaminare. Dacă alimentele sunt preperate termic, virusul se dezactivează la 60, 70 de grade, deci nu ai cum să iei COVID-19 de pe mititei, totuşi trebui să fii atent la ambalaj şi la igiena corectă a mâinilor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă medic primar de boli infecţioase de la Spitalul Militar Central.