Un bărbat din Marea Britanie devine a doua persoană din lume care a fost vindecată de virusul HIV.
La aproape trei ani de la transplantul de măduvă osoasă și la mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului, testele nu arată nicio urmă de recidivă a virusului ce provoacă SIDA.
La zece ani după confirmarea primului caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune, un al doilea caz, nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 1 an și jumătate.
Bărbatul a primit denumirea de ”Pacientul din Londra” datorită asemănărilor dintre cazul său și primul caz cunoscut- Pacientul din Berlin- ambii au parcurs o procedură similară care a avut același rezultat.
Ambii pacienţi au suferit transplanturi de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV.
Cei mai mulți experți sunt de părere că astfel de tratamente ar putea reprezenta o modalitate de a vindeca toți pacienții infectați cu HIV. Procedura este scumpă, complexă și riscantă. Compatibilitatea exactă poate fi identificată în proporții mici.
Pacienții infectați cu HIV din întreaga lume ţin sub control boala cu ajutorul unei terapii antiretrovirale,însă tratamentul nu duce la dispariţia virusului.
“În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa”- spun specialiștii.
Sida a ucis peste 35 de milioane de oameni din anii 80 până acum și alte 37 de milioane de persoane sunt în prezent infectate cu virusul HIV.