Noile pașapoarte emise cetățenilor britanici nu mai includ simbolurile Uniunii Europene. Imaginea cu noile pașapoarte s-a viralizat rapid pe rețelele sociale, mai ales că pe mulți britanici schimbarea i-a luat prin surprindere. Aceștia se întreabă dacă Marea Britanie a părăsit deja Uniunea Europeană.
De altfel, pe site-ul Guvernului Britanic există o secțiune ”Prepare for Brexit if you live in the UK” în care cetățenii regatului sunt informați că din 12 aprilie vor exista reguli noi pentru a călători în afara țării, însă că acestea se vor aplica treptat până în 2020, dacă Marea Britanie negociază un acord în acest sens.
Pașapoartele britanice emise până acum, sub ”umbrela” Uniunii Europene
Pașapoartele britanice emise acum, cu doar câteva zile înainte de BREXIT
Potrivit BBC, pe 30 martie au fost eliberate primele pașaporte pe care nu se află scris ”Uniunea Europeană”.
Brexitul, prevăzut să aibă loc la 29 martie, a fost amânat cel mai devreme la 12 aprilie, însă este posbil să apară un nou termen pe fondul negocierilor din acest moment dintre autorițile europene și cele britanice.
Camera Comunelor obligă Guvernul să ceară amânarea Brexit-ului
Camera Comunelor a aprobat, în noaptea de miercuri spre joi, o moţiune prin care obligă guvernul britanic să ceară amânarea retragerii țării din Uniunea Europeană, pentru a evita producerea Brexit fără acord.
Proiectul de lege, iniţiat de Yvette Cooper, din Partidul Laburist (centru-stânga, opoziţie), a fost aprobat la limită, cu 313 voturi pentru şi 312 împotrivă.
Moţiunea îi oferă premierului conservator Theresa May un nou mandat pentru a cere amânarea Brexit prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene.
Proiectul a fost adoptat rapid, în contextul în care premierul Theresa May a lansat negocieri cu Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, pentru identificarea unor soluţii comune în scopul depăşirii impasului Brexit.
“Nicio altă amânare pe termen scurt nu va fi posibilă”
„Data de 12 aprilie este ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă nu va proceda astfel până atunci, nicio altă amânare pe termen scurt nu va fi posibilă”, a spus Jean-Claude Juncker în Parlamentul European.
„Un scenariu no-deal la miezul nopţii, pe 12 aprilie, este acum un scenariu foarte probabil. Nu este un rezultat pe care să-l vreau. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.