Guvernul britanic anunță că susține pe deplin acțiunea militară americană în Siria, potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street, citat de Reuters.
Guvernatorul provinciei siriene Homs, unde se afla baza militară lovită de zeci de aproape 60 de rachete trase de marina SUA din estul Mediteranei, a transmis că atacul s-a soldat cu morți și pagube materiale.
Citat de Reuters, Talal Barazi susține că bombardamentul a provocat incendii, la fata locului fiind trimise echipaje de pompieri și salvare. Numărul deceselor nu este, pentru moment, cunoscut.
Presa internațională anunță 5 morți.
Potrivit unor surse americane, ținte au fost avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de la baza aeriană.
Televiziunea siriană de stat a catalogat gestul SUA drept ‘agresiune’ atacurile americane.
Liderul de la Casa Albă a precizat că a ordonat țintirea bazei aeriene de unde a fost lansat recentul atacul cu gaz otrăvitor. Totodată, Donald Trump a cerut tuturor națiunilor să se alăture SUA în efortul de a stopa terorismul.
„Marți, dictatorul sirian a lansat un atac chimic oribil asupra unor civili nevinovați. Folosind o substanță mortală, Bashar Al-Assada luat viețile unor bărbați, femei și copii fără apărare. A fost o moarte lentă, brutală pentru atât de mulți oameni. Chiar și bebeluși au fost omorâți în timpul acestui atac barbar. În această seară, am ordonat un atac militar țintit asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Siria a folosit arme chimice interzise și a încălcat acordul privind folosirea acestora, ignorând prevederile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. În această seară, fac un apel către toate națiunile civilizate să ni se alăture, pentru a opri măcelul și vărsarea de sânge în Siria și, de asemenea, pentru a pune capăt terorismului de orice fel! Noapte bună, Dumnezeu să binecuvânteze America și întreaga lume!”, a declarat liderul de la Casa Albă.
SUA susţin că ar fi informat Rusia înainte de atacarea bazei militare a trupelor fidele regimului sirian.
Potrivit lui Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Moscova a cerut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, întrucât SUA au bombardat un alt stat al organizației. Precedenta a fost marcată de un dezacord între Occident şi Rusia.
Trupele guvernamentale fidele lui Bashar al Assad au mai fost acuzate, în 2013, că au folosit arme chimice împotriva civililor. Fostul preşedinte american, Barack Obama, a refuzat atunci să bombardeze Siria.
Până acum, Statelor Unite au lovit – alături de parteneri – doar ţinte ale jihadiştilor, care controlează teritorii din Siria şi Irak.
Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, bilanţul celor 6 ani de război sirian a urcat la aproape o jumătate de milion de decese.