Marea Britanie a ieșit în mod oficial din Uniunea Europeană vineri la ora 23:00, ora Londrei, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.
Cronologia celor mai importante evenimente care au condus la Brexit.
Cu toate acestea, nu va avea loc o schimbare imediată a situației. Va urma o perioadă de tranziţie plină de negocieri, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.
Premierul Johnson s-a adresat națiunii cu o oră înaintea ieșirii oficiale din UE. Nu a pronunțat cuvântul Brexit nici măcar o dată. A recunoscut că acest moment aduce speranță și teamă deopotrivă. A promis un control al imigrației, libertate pentru pescarii britanici și investiții în infrastructură nemaivăzute de peste o sută de ani.
Europarlamentarul Nigel Farage, liderul pratidului eurosceptic Brexit și unul dintre principalii susținători ai ieșirii țării din Uniunea Europeană, a organizat un eveniment de celebrare a Brexit la Londra. De cealaltă parte, sute de persoane s-au adunat în fața Parlamentului Scoției, nemulțumiți de ieșirea țării din Blocul comunitar.
Nicola Sturgeon, premierul Scoției, teritoriu în care o majoritate covârșitoare a populației a votat împotriva Brexit, a postat pe Twitter o imagine a sediului Comisiei Europene, pe care a fost proiectat un mesaj de susținere pentru Scoția.
The EU Commission building in Brussels tonight (and if you look carefully you’ll see that they do appear to have left a light on for us!) 🏴❤️🇪🇺 pic.twitter.com/KMmUvJsKn4
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) January 31, 2020
Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit.
La fel a spus și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu la Europa FM: “Este un interval destul de scurt de timp. Sunt mulți cei care – inclusiv în instituțiile europene – spun că nu este suficient de mult timp pentru finalizarea acestor negocieri. Prin urmare, va fi un calendar foarte strâns.”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că Brexit nu va afecta oportunitățile Uniunii Europene și că speră la o colaborare cât mai bună cu Marea Britanie. „Provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și oportunitățile de care se poate bucura nu se vor schimba după Brexit. Vrem să avem cea mai bună relație posibilă cu Marea Britanie, însă aceasta nu va fi la fel de bună precum calitatea de membru”, a scris șefa Executivului european.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este „un șoc” și un semnal de alarmă”, însă a adăugat că statele membre ale Blocului comunitar vor avea o abordare comună în privința viitoarelor relații cu Londra.
Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.
(Site-ul unde vă puteți înscrie și documentele de care aveți nevoie)
Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani. Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.
Uniunea Europeană nu va permite Marii Britanii să beneficieze de avantajele pieţei unice europene după Brexit dacă Londra nu va respecta standardele comunitare, a avertizat recent David Sassoli, preşedintele Parlamentului European.
Uniunea Europeană nu va semna niciun acord comercial post-Brexit „prin care Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică europeană, dacă nu va respecta înaltele standarde sociale, ecologice şi drepturile în domeniul muncii”, a declarat David Sassoli.
În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.