Marcel Iureș a vorbit, în aceast seară, la Europa FM, despre ediția altfel a Festivalului Național de Teatru.
”Cei care am văzut spectacolele prezentate în Festivalul Național de Teatru anul ăsta (că ele nu sunt chiar noi toate) poate că avem un avantaj. Pentru că îmi amintesc energia din sală, îmi amintesc aplauzele, dar faptul de a fi totuși, chiar și așa sub forma asta de poză în mișcare, înseamnă ceva: dăm semne că suntem în viață, încercăm să facem un dar publicului care de fiecare dată ne-a onorat cu prezența, ne-a iubit, ne-a transmis mult, mult, mult de-a lungul anilor. Ce să zic? Nu vedeți că devin patetic!?”, spune Marcel Iureș, în Clubul de Seară.
Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care are loc online pe www.fnt.ro, la postul TVR și on-air în perioada 22 – 29 noiembrie , conține unele dintre cele mai impresionante spectacole românești produse în ultimii 30 de ani.
”Publicul e singura noastră rațiune de a fi. Fără el n-avem rost, n-are sens nimic din ce facem noi.
Post-pandemie, teatrul nu poate deveni altceva decât este: energie, har continuu, consum, temperaturi formidabile, metaforă, efort… cam asta e!
(…)
Sper să fie cât mai mulți oameni care să facă același lucru: să se uite la FNT, să-și aducă aminte, să îndrăgească sau să strâmbe din nas, adică să trăiască chestia asta într-un mod cât mai cinstit.
E bine! Cât ne putem vedea și auzi, chiar și așa, în forma asta artificială și – oarecum – cu lumină rece, e bine. Deși mai rău de atât pentru teatru nu există. Așa că e bine să gustam măcar picătura asta de artă care ne-a fost dată. Că e cu pixeli, că e fără pixeli, are mai puțină importanță”, mărturisește Marcel Iureș, în dialogul cu Toader Păun.