Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre rectificarea bugetară: „84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care are un deficit bazat în primul rând pe investiții” | VIDEO | DOCUMENT

Ministerul Finanțelor a publicat joi, 19 septembrie 2024, proiectul de rectificare bugetară. Conform documentului, deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din PIB (Produsul Intern Brut), ceea ce reprezintă o creștere de aproape 2% față de estimarea de la începutul anului (5% din PIB). De asemenea, creșterea economică a fost revizuită la 2,8%, față de 3,4% – valoarea estimată la începutul anului. Cum comentează premierul României aceste schimbări?

„E pozitivă și pe venituri și plus că se crește deficitul. Este normal că este un surplus și prin creșterea deficitului, dar și prin creșterea veniturilor”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care are un deficit bazat în primul rând pe investiții”

Jurnalist: Va crește deficitul bugetar de la 5% din PIB, cât s-a estimat pe bugetul 2024, la 6,94%?

Marcel Ciolacu: „La 6,9%. Sustenabil, ținând cont că 84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care are un deficit bazat în primul rând pe investiții. La fel a făcut și Germania, Italia, Franța. Nu a fost un capăt de țară. Sustenabilitatea vine pentru că nu venim cu banii pe consum, venim pe investiții.

În schimb, când a fost un filosof prim-ministru am avut 9,2%, parcă, deficit. Investițiile erau la 1,75%, parcă… Vă dați seama cât era pe consum. În acest moment, marja de consum este una foarte limitată și asta este important să menținem.

Normal că întâi statul virează banii domnului Grindeanu, domnul Grindeanu dă la companii, companiile ne termină autostrăzile pe care le așteptăm de 30 de ani și cu un delay de o lună – două se întorc impozitele la stat.

Dar mai mult, în următoarea perioadă, cel puțin ce e pe infrastructură, se multiplică în economie până la multiplu de 8. Ai băgat un euro, îți vin șase sau opt euro înapoi. În zona în care noi am direcționat foarte mult investițiile în acest moment”.

Marcel Ciolacu explică de ce nu cresc taxele pentru români în 2025

Jurnalist: Pe ce vă bazați că nu vor crește taxele în 2025 pentru populație?

Marcel Ciolacu: „Pentru că vom avea un acord pe 7 ani și o gestionare la 0,7% scăderea anuală nu este o problemă pentru România”.

Proiect Ordonanță de Urgență cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024

Nota de fundamentare

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, despre alegerile din iarnă: „Sunt ferm convins, de această dată, că niciun partid nu va avea 50%. Se va face o coaliție de guvernare” | VIDEO