Planul fiscal – bugetar pentru următorii 7 ani: În documentul ministerului Finanțelor trimis la Comisia Europeană, guvernul își asumă pentru următorii ani „revizuirea impozitelor, a accizelor și a taxei pe valoarea adăugată”. Sunt menționate și eliminarea unor facilități fiscale, cum ar fi cele pentru angajații din construcții. Analiștii financiari au avertizat în ultima perioadă că va urma o creștere a taxelor în următorii ani pentru a ne încadra în țintele de deficit. Premierul Marcel Ciolacu susține în continuare că NU va crește TVA de anul viitor:
Premierul Marcel Ciolacu: „Mă tatuez pe mână. Nu se mărește TVA-ul”
„Vă rog eu frumos, opriți-vă odată. Vă rog eu frumos, opriți-vă. De fiecare dată, vă rog rog eu frumos, opriți-vă. Nu se mărește TVA-ul. Mă tatuez pe mână. Nu se mărește TVA-ul. Nu crește nicio cotă unică”, le-a spus prim-ministrul jurnaliștilor.
Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă se ia în calcul posibilitatea majorării TVA pentru produsele și serviciile care în acest moment au o taxă pe valoarea adăugată sub 19 la sută.
Premierul Marcel Ciolacu: Dacă dumneavoastră credeți că vreun guvern are atâta minte să crească cota la lemne de la 5 la 19% și să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de zece milioane… vă spun eu
Jurnalistă: „TVA redus de 5 și 9% ar putea să crească până la 19”.
Marcel Ciolacu: „Domnișoară, poate să crească până la 100%, dacă spuneți dumneavoastră. Dacă dumneavoastră credeți că vreun guvern are atâta minte sau un prim-ministru să crească cota la lemne de la 5 la 19 și să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de zece milioane… vă spun eu. Nu te duci la Comisie și spui: <<dom’le, uitați, eu am crescut la lemnele de foc de la 5 la 19. Și ce venituri ați avut, domnule Ciolacu? Dom’le, am rupt. Am avut zece milioane>>. Este exclus”.
Premierul a fost prezent la Summitul Autorităților Publice Municipale din România.
Este nevoie de o reformă a administrației cu mai multă autonomie pentru autoritățile locale, spune președintle Asociației Municipilor din România, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc:
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc: Nevoia trecerii urgente de la moștenirea administrativă comunistă centralizată la modelul european
„Nevoia trecerii urgente de la moștenirea administrativă comunistă centralizată la modelul european de administrație bazat pe descentralizare, subsidiaritate și autonomie locală și la problemele locale legate de provocările care țin de tradiția verde digitală, la problemele legate de resursele financiare care să fie alocate marilor proiecte de dezvoltare a României”, a declarat primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: MAI: Pietonii și șoferii pot reclama comportamentul agresiv în trafic pe o nouă platformă