Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia zilei de 21 decembrie: Libertatea tinerilor de azi a fost plătită cu viețile a mii de eroi | AUDIO

Libertatea pe care noi toți o avem astăzi a fost plătită cu viețile a mii de eroi, este mesajul pe care premierul Marcel Ciolacu a ținut să-l transmită astăzi, la finalul ședinței de Guvern, în special tinerilor care nu au prins perioadă comunistă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fiindcă suntem pe 21 decembrie, omagiem memoria victimelor Comunismului, iar mâine și victoria Revoluției române. Am un mesaj pentru tinerii din România: să știe că această libertate pe care o au azi și li se pare ceva firesc a fost plătită cu viețile a mii de eroi”, a spus Marcel Ciolacu.

După evenimentele de la Timișoara, pe 21 decembrie 1989, izbucnea Revoluția și în București. Dictatorul Nicolae Ceaușeascu organiza în Capitală un miting, în Piața Palatului – astăzi Piața Revoluției – pentru a arăta tuturor că are susținerea poporului. Deși le promite oamenilor măriri de salarii, era huiduit.

Grupuri mari de protestatari s-au îndreptat apoi către Piața Universității și au improvizat o baricadă – din mașini, mese și scaune – în apropierea Hotelului Intercontinental. Dar forțele de ordine au fost trimise cu TAB-urile să împrăștie mulțimea și au primit ordin să tragă.

Monument la Sala Dalles inaugurat după 34 de ani de la Revoluție

Pe 21 Decembrie, 13 tineri care se îndreptau spre Universitate au fost uciși în fața Sălii Dalles: 6 striviți de un camion, 7 ciuruiți de gloanțe. În memoria lor, la 34 de ani de la Revoluție, astăzi este inaugurat un monument.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Intitulat Eroii martiri de la Sala Dalles din 21 decembrie 1989, monumentul este amplasat la intersecția bulevardului Nicolae Bălcescu cu strada Traian Vuia, iar costurile pentru realizarea acestuia au fost suportate de primăria Capitalei.

„Este primul monument după 34 de ani de luptă, pentru că aici a fost chiar o luptă de a reuși să ridicăm un monument la Sala Dalles, un punct foarte fierbinte la Revoluție în 21 decembrie”, spune la Europa FM, Ion Gîtlan, un tată care și-a pierdut băiatul în vârstă de 19 ani, în ziua de 21 decembrie 1989.

„Noi am încercat și am mai pus o machetă a unui monument, dar monumentul respectiv a dispărut a doua zi. Cine l-a luat… nu se știe, pentru că Poliția nu a reușit să-l descopere pe făptaș”, a mai spus Ion Gîtlan/

Fiul domnului Gîtlan, Mihai, căruia prietenii îi spuneau Micky Rockerul a fost lovit de un camion militar în timp ce își salva o prietenă, apoi a fost ciuruit de gloanțe.

„Cea mai mare durere este pierderea unui copil. Mă întristează că poporul nu reacționează la ce s-a întâmplat în 21 decembrie. Ce schimbări majore s-au făcut, am intrat în UE, în NATO. Mă întristează atitudinea poporului în general. Eu am trăit în comunism și-mi aminte ce bine era: mergeam pe scări în tramvaie, cum stăteam la cozi. Nu știai ce se dă, dar te așezai. Frig în casă. Copiii răciți, bolnavi”, a mai spus Ion Gîtlan.

Ion Gîtlan e dezamăgit că mulți dintre cei aflați la putere în perioada comunistă sunt și astăzi în funcții importante sau încasează pensii speciale.

„Iulian Vlad și toți aceștia au revenit în sistem. Rudele lor trăiesc foarte bine, au afaceri. Suntem chemați la Înalta Curte 200 într-o zi. Ce să facă aceste persoane? Aici e nemulțumirea, că nu s-a făcut dreptate totuși”, a mai spus Ion Gîtlan.

Sursa foto: Europa FM / Florentina Mihăiță

Citește și: Theodor Paleologu, despre scenele din Parlamentul României: Șoșoacă și Simion, copiii spirituali ai lui Vadim Tudor. Duc mai departe tradiția abjecției, vulgarității, obscenității. O formă de pornografie publică | INTERVIU