Premierul României – Marcel Ciolacu – a vorbit la Europa FM despre legea pensiilor speciale în România. „Vor veni reorganizări la toate instituțiile. Eu mă mir că nu au venit până acum”, a spus Marcel Ciolacu. Întrebat de Ioana Ene Dogioiu, în emisiunea „Piața Victoriei”, de ce nu au putut fi scoase pensiile speciale de la 1 ianuarie, premierul României a spus că „Și eu, la fel ca și dumneavoastră, pot să vă întreb de ce nu s-a făcut acest lucru până acum”. „Nu poți schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30…” (n.r. de ani), a adăugat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: „Și eu, la fel ca și dumneavoastră, pot să vă întreb de ce nu s-a făcut acest lucru până acum”
Ioana Ene Dogioiu: Ați vorbit despre echitate, ați pronunțat cuvântul echitate în chestiunea pensiilor. Dar noi avem în continuare pensii speciale. Defapt, Legea Pensiilor Speciale nu a anulat nici… sau un număr foarte mic pentru asimilați. În rest, pensiile speciale sunt la locul lor. Și nu mă refer la cele în plată, aici nu mai discutăm.
Marcel Ciolacu: „Nimic nu este retroactiv”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar dacă la 1 ianuarie, un funcționar parlamentar va ieși la pensie, de exemplu. Sau un angajat al Curții de Conturi. El va ieși cu pensie contributivă? Sau pe specială?
Marcel Ciolacu: „Deci, în primul rând, Parlamentul României nu poate legifera pentru trecut”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu pentru trecut, pentru viitor…
Marcel Ciolacu: „Legiferează pentru viitor. Din acest moment, ați văzut și în justiție și peste tot, au intervenit scăderi ai acestor pensionari. Vor veni reorganizări la toate instituțiile. Eu mă mir că nu au venit până acum fiindcă au doar până la sfârșitul anului timp să vină cu ele, să trecem cu ele prin Parlament. S-a discutat cu Comisia în detaliu pentru fiecare categorie. Ce vă pot spune? Copilul meu, cu certitudine, și copilul lui nu va mai fi obligat să plătească pensii fără contribuție”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce de la 1 ianuarie nu ați putut să scoateți pensiile speciale? Cu excepția celor garantate constituțional.
Marcel Ciolacu: „Și eu pot. Și eu, la fel ca și dumneavoastră, pot să vă întreb de ce nu s-a făcut acest lucru până acum. Partidul Social Democrat a intrat la guvernare după trei ani și jumătate, după anunțuri în campaniile electorale ale celor două mari partide de dreapta – PNL și USR – că vor termina cu pensiile speciale în 30 de zile. După trei ani și jumătate, când nu au făcut nimic, vreau să vă anunț că ele sunt trecute în cererea de plată numărul III, pe care statul român și Guvernul trebuiau să o depună în martie. Eu am venit prin august, cred că, prim-ministru, acum patru luni. Și vă anunț, doamna Dogioiu, că am trecut Legea Pensiilor Speciale prin Parlament și a fost acceptată ca și jalon îndeplinit”.
Marcel Ciolacu: Nu poți să schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30 de ani
Ioana Ene Dogioiu: Dar nu e echitabil. OK, ca jalon îndeplinit este trecută…
Marcel Ciolacu: „De către Comisia Europeană”.
Ioana Ene Dogioiu: Ca jalon este, dar asta nu înseamnă că suntem în condiții de echitate câtă vreme de la 1 ianuarie un funcționar parlamentar care acum nu este pensionar…
Marcel Ciolacu: „Nu pot să schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30…”.
Ioana Ene Dogioiu: Ce v-a împiedicat să le eliminați cu totul?
Marcel Ciolacu: „În 32 de ani. Fiindcă nu am mai fi avut un sistem de justiție funcțional”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu mă refer la justiție.
Marcel Ciolacu: „O țară fără justiție…”
Marcel Ciolacu: „Dacă doriți să dau explicații pentru lucruri pe care nu le-a făcut nimeni până acum, dar eu am reușit cu mica mea capacitate să negociez de la președinta Comisiei până la comisari…”
Ioana Ene Dogioiu: Nu discut de justiție. Discut de funcționari parlamentari, discut de Curtea de Conturi. Acelea sunt garantate constituțional – e o altă poveste.
Marcel Ciolacu: „Tocmai ați veni… Curtea de Conturi. Au un acord semnat… mi se pare că este acordul de la Lima, unde toate Curțile de Conturi din Europa, din Uniunea Europeană au aceste excepții”.
Ioana Ene Dogioiu: Funcționarii parlamentari?
Marcel Ciolacu: „Nu știu în detaliu situația funcționarilor parlamentari, dar eu știu că s-au luat măsuri acolo…”
Ioana Ene Dogioiu: S-au mai coafat din ele, dar pensiile speciale există. Dacă iese la 1 ianuarie la pensie, funcționarul parlamentar iese cu pensie specială, nu contributivă.
Marcel Ciolacu: „Aplicarea PNRR-ului este până în 2030. Repet, dacă doriți să dau explicații pentru lucruri pe care nu le-a făcut nimeni până acum, dar eu am reușit cu mica mea capacitate să negociez de la președinta Comisiei până la comisari coordonat de către Ministerul Fondurilor Europene a reușit să închidă, am reușit să îmchidem negocierea cu PNRR-ul. Toată lumea a spus că nu se poate. Uitați că am reușit. Am reușit să elimin 9,4”.
Ioana Ene Dogioiu: E ceva în locul lui 9,4?
Marcel Ciolacu: „Sustenabilitățile propuse, dar sunt și normale. Le au toate legile. Și legea din Germania are acel articol. În cazul în care vine un inconștient – cum am mai avut în istoria modernă a României, un premier inconștient – în momentul acela există o pârghie astfel încât să devină sustenabil”.
Ioana Ene Dogioiu: Care e pârghia?
Marcel Ciolacu: „Sunt discuții de măriri de taxe, de impozitări. Dar este un lucru normal”.
Ioana Ene Dogioiu: Deci dacă nu este sustenabil, este prevăzută în locul lui 9,4, cresc taxele și impozitele, da?
Marcel Ciolacu: „Dacă vreți să discutăm empiric, o discutăm, da? Eu știu că dumneavoastră nu doriți acest lucru. Este normal să existe într-o lege o pârghie. Dacă eu aș fi inconștient și iresponsabil, nu aș trece nimic în lege fiindcă atunci nu mai există nicio pârghie asupra factorului politic care ajunge vremelnic să conducă o țară. Asta este o abordare modernă, europeană. Trebuie să existe pârghii. În momentul în care cineva, din întâmplare, repet – vremelnic ajunge – poate ajunge un partid populist la guvernare, nu poți să dezechilibrezi întreaga Uniune Europeană că a ajuns un nebun președinte sau prim-ministru. Asta este abordarea modernă. Dacă vrem să găsim tot timpul o hibă într-o lege, eu vă spun fără nicio reținere: nu cred că a existat o eficiență de negociere pe plan extern executivă atât de rapidă și atât de punctuală cum s-a reușit în această perioadă. Am impus în REPowerEU aproape 1,4 miliarde. Am avut de scăzut bani din PNRR, pentru că cineva”.
Ioana Ene Dogioiu: Cei mai mulți de la spitale…
Marcel Ciolacu: „Dar i-am completat cu BEI-ul (n.r. Banca Europeană de Investiții)”.
Ioana Ene Dogioiu: BEI-ul nu sunt granturi, sunt bani cu dobândă, nu?
Marcel Ciolacu: „Cine a crescut, a făcut creștere economică de 5.01, astfel încât să pierdem 2,3 miliarde?”.
Ioana Ene Dogioiu: Adică nu a aranjat-o din pix un pic?
Marcel Ciolacu: „Nu știu. Trebuia să fie până în 5%, eu nu am zis că nu a aranjat că eu nu pot cere cuiva. Dar când ajungi într-o asemenea funcție trebuie să vezi întreg tabloul”.
Urmărește întreaga ediție specială „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Marcel Ciolacu aici
Sursa foto: Europa FM