Confidenţialitate

Marcel Ciolacu anunță o înțelegere cu oficialii europeni privind deficitul bugetar | AUDIO

„Planul fiscal” rămâne, deocamdată, secret. În timp ce economiștii din mai multe bănci și alți experți financiari se așteaptă la creșteri de taxe anul viitor, mai ales pentru TVA… Guvernul anunță că a ajuns la o înțelegere cu oficialii din Comisia Europeană privind deficitul bugetar, adică lipsa banilor din bugetul statului. Și că există un plan fiscal. Dar… nicio vorbă despre ce conține acest plan. Bruxelles-ul ar fi de acord cu un plan pe 7 ani, susține premierul Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu: Statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de șapte ani în care să facă investiții masive în economie. Există și un acord asupra ideii că dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă. Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de peste 7 la sută din produsul inter brut la finalul acestui an. Unii analiști susțin chiar o valoare de 8 procente. Mai mulți economiști au declarat în ultimele săptămâni că cel mai probabil – de anul viitor vom asista la măriri de taxe și impozite, cum ar fi creșterea TVA pentru anumite produse sau facilități.

Dar… politicienii aflați în campanie electorală… neagă aceste scenarii.

Producția țării este în scădere, iar aprobarea de noi taxe și impozite este astfel inevitabilă, spune la Europa FM – profesorul de economie, Cristian Păun. Acesta a subliniat că nu mai este timp pentru alte soluții în condițiile în care Guvernul nu a redus nici acum cheltuielile bugetare:

Profesorul Cristian Păun: „A se vedea producția industrială care continuă să scadă”

„Politicienii ascund acest adevăr și simulează foarte bine îndârjirea cu care ei nu vor crește aceste taxe. Din păcate, însă, economia merge prost. A se vedea producția industrială care continuă să scadă. Scad comenzile. Multe dintre ele scad pentru că alte economii care comandă lucruri de la noi sunt și ele într-o stagnare, poate chiar ușoară scădere, și atunci… dacă economia reală nu merge bine, cu siguranță nu vei obține nici veniturile la bugetul de stat din taxare, care să acopere niște cheltuieli pe care tu le-ai crescut în acest an – mă refer la salarii, pensii, asistență socială – dar nu ai cum să le scazi. De asta este inevitabilă crșeterea taxării”, a explicat la Europa FM profesorul Cristian Păun.

Românii trebuie să fie prudenți, să facă economii și să nu ia noi credite în perioada următoare, recomandă profesorul universitar Cristian Păun de la Academia de Studii Economice din București:

Profesorul Cristian Păun: Să rămânem prudenți, pentru că cifrele macroeconomice nu arată deloc bine

„Trebuie să ne păstrăm în continuare prudența. Să nu cădem în capcana politicianului care spune <<totul e roz>>. Nu, să rămânem prudenți, pentru că cifrele macroeconomice nu arată deloc bine. Să nu ne angajăm în cheltuieli inutile, să încercăm să învățăm mai multe lucruri, poate mai reușim să facem și alte lucruri pe lângă jobul principal, să obținem cât mai multe surse de venit adiționale, să investim în noi, astfel încât să putem produce mai multă valoare adăugată decât producem în momentul de față. Să fim cumpătați, să economisim, să nu consumăm tot ce avem și să ne ferim foarte mult de viața pe credit. Adică, nu e momentul să faci credite noi”, a adăugat profesorul Cristian Păun.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Comisia Europeană propune suspendarea parțială a plății cu numărul 3 din PNRR. COMUNICAT OFICIAL