Confidenţialitate

Marcel Ciolacu: Am anunțat că nu sunt de acord cu creșterea TVA-ului peste 19%. Comisiile tehnice vor discuta și săptămâna viitoare | VIDEO

Marcel Ciolacu, premierul României, susține o conferință de presă de la Bruxelles, la încheierea vizitei de lucru, în urma discuțiilor avute cu președinta Comisiei Europene – Ursula von der Leyen. Marcel Ciolacu a declarat că încă se poartă discuții la momentul conferinței de presă, iar comisiile tehnice vor continua convorbirile și în cursul săptămânii viitoare. Marcel Ciolacu a subliniat că au fost hotărâte, însă, principiile.

„Am abordat și problema deficitului bugetar în contextul actual geostrategic și a unei crize de securitate. Fără excepție, toți liderii europeni au vrut să mulțumească în primul și în primul rând românilor pentru efortul depus pentru a susține cele două state – una aflată într-un război armat, Ucraina și Republica Moldova aflată sub un război hibrid”, a spus Marcel Ciolacu.

„Aș vrea să mulțumesc tuturor liderilor europeni pentru susținerea necondiționată atât directă, cât și publică pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Fără excepție, toți liderii europeni, după ce am avut întrevederile, au menționat acest lucru și susținerea României de aderare la Spațiul Schengen pe postările dumnealor”, a adăugat premierul României.

„Nu a fost o zi normală. Cred că era necesară această vizită și cred, de asemenea, mai ales din dialogul avut cu liderii europeni, că este pentru prima oară când am avut o viziune comună și un plan comun abordat, în care unele țin de Comisie, unele țin de Consiliu și unele țin de Parlamentul European astfel încât le-am punctat pe fiecare în funcție de reprezentarea instituțională”, a spus Marcel Ciolacu.

„Sunt ferm convins că o să mă întrebați și despre pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României – va avea cele 3 paliere. Va cuprinde Reforma Administrativă – cu componente atât centrale, cât și locale, va cuprinde combaterea evaziunii fiscale, care în România este estimată la 10% din PIB în acest moment și de asemenea ajustările fiscale. România este un partener credibil și responsabil și mai ales corect, atât al Consiliului și al Comisiei, cât și al Parlamentului European”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Întrebări și răspunsuri

Întrebare: Ce ați stabilit: cum ar trebui să arate deficitul bugetar pentru anul 2023?

Marcel Ciolacu: „Comisiile tehnice și în acest moment au rămas să discute anumite aspecte – ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare, în schimb am stabilit principiile. Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota peste 19%, un lucru care ar duce evident din nou la o creștere a inflației și la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. Este pentru prima oară, după aproape doi ani, când am reușit să aducem inflația la o singură cifră și vom continua să descreștem cât mai mult. Numai așa putem crește puterea de cumpărare a românilor”.

Întrebare: Legat de deficitul bugetar, ne puteți spune dacă Comisia Europeană a acceptat creșterea?

Marcel Ciolacu: „Comisia Europeană nu este cea care vizează sau avizează o nouă încadrare n deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și este evident ca și țară de graniță având cea mai lungă graniță cu Ucraina că avem influențe negative: de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat. Față de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de Ucraina. Comisia a înțeles întreg acest context și este argumentul principal – sunt ferm convins că dumneavoastră cunoașteți că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% și suntem singurul stat european care suntem sub un acord cu Comisia Europeană în ceea ce privește descreșterea deficitului către 3% conform Acordului de la Maastricht. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României. Această Comisie, în urma și a reformelor pe care le implementăm în țară, va propune Consiliului această nouă renegociere. Aceasta este calendarul. Azi nimeni nu poate să spună în mod direct României, dar am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Nu vorbim numai de cifre. Atât președinta Comisiei, președintele Consiliului și Parlamentului – cu toții sunt oameni politici la fel ca și mine. Deci se mută lucrurile n zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune”.

Întrebare: Când am putea să vedem o decizie a Consiliului cu privire la majorarea deficitului pe care România și l-a asumat?

Marcel Ciolacu: „Categoric, până la sfârșitul anului. După cum bine știți, România este reprezentată la Consiliu de către președintele României. De aceea, înainte de această deplasare am și avut o discuție telefonică cu președintele României – lucru care mi se pare total normal”.

Întrebare: În urma discuțiilor de azi, s-a vorbit despre această flexibilitate până unde poate merge ca procent?

Marcel Ciolacu: „Este o regulă de bază. Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% și nu poate veni cu un deficit micșorat mai puțin de 0,5%. Ne menținem ceea ce ne-am asumat cu toții, politic, ca bugetul de Apărare să rămână în acest an 2,5%”.

Întrebare: Cât reprezintă din deficit acel ajutor pe care România l-a dat Ucrainei și Republicii Moldova?

Marcel Ciolacu: „După estimările făcute de către România, cu care echipele tehnice vor veni la Comisie săptămâna viitoare, depășesc 3,5%. Estimările făcute de către Comisiei se încadrează în jur de 1,5% – asta neintroducând noua asumare a României de a crește bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5%”.

Întrebare: Știm că e nevoie de aceste modificări fiscale tocmai pentru a aduce mai mulți bani la buget. Punctual, Comisia v-a cerut să eliminați facilitățile acum?

Marcel Ciolacu: „A fost o discuție pe principii. Pincipiul de bază am plecat că eu sub nicio formă nu sunt de acord cu creșterea TVA-ului și normal că s-au căutat alte soluții acolo unde Comisia a depistat că există anumite probleme de necompetitivitate corectă în abordările comerciale. Nu vorbim de intrducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, ci de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Dorim să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală”.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei: „Îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou aderarea României la Schengen” | AUDIO