Marcel Boloș, ministrul de Finanțe al României, este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. „Suntem într-un moment de răscruce”, spune ministrul Finanțelor la Europa FM. „A fost Comisia Europeană chiar la noi în vizită la fața locului. A fost Fondul Monetar Internațional care ne-a vizitat în cadrul vizitei anuale pe care o face și ni s-a atras atenția asupra repercursiunilor pe care le avem dacă nu corectăm deficitul bugetar”, a mai spus Marcel Boloș.
„Avem acest risc de suspendare a fondurilor nu numai din PNRR, ci și din politica de coeziune”
Marcel Boloș: „Noi suntem într-un moment de răscruce din perspectiva aceasta a problemelor pe care le avem cu finanțele publice ale României. Nu avem o problemă care ține de asigurarea banilor necesari pentru a ne achita cheltuielile cu profesorii, medicii, pensiile. Problema noastră pe fond este aceea a deficitului bugetar, adică cu alte cuvinte cheltuim mai mult decât se întinde plapuma și din cest punct de vedere repercursiunile care există la nivel european sunt destul de importante pentru ceea ce înseamnă implementarea investițiilor României”.
Cătălin Striblea: Adică nu este o criză bugetară. Spuneți că poate fi finanțată.
Marcel Boloș: „Este adevărat. Avem fondurile necesare pentru finanțare, dar totuși deficitul bugetar spune că avem un nivel al cheltuielilor mai mare decât avem încasările și ne cere mai multă disciplină în ceea ce privește cheltuielile Comisia Europeană”.
Cătălin Striblea: Ce spuneți dumneavoastră este că suntem amenințați că nu ne dau banii din PNRR?
Marcel Boloș: „Suntem amenințați nu numai cu banii din PNRR. Sau avem acest risc de suspendare a fondurilor nu numai din PNRR, ci și din politica de coeziune”.
„Riscul de suspendare a fondurilor europene este unul real”
Marcel Boloș: „Dar ce înseamnă cele 75 de miliarde de euro pentru oameni: infrastructura de apă-canalizare, asfaltarea de drumuri…”
Cătălin Striblea: Există un risc real că se vor opri banii aceștia?
Marcel Boloș: „Riscul acesta decurge din angajamentul pe care îl avem față de Comisia Europeană, un program de convergență…”
Cătălin Striblea: V-a sunat cineva să vă spună „Domnule ministru, vă tăiem fondurile?”
Marcel Boloș: „Nu, a fost Comisia Europeană chiar la noi în vizită la fața locului. A fost Fondul Monetar Internațional care ne-a vizitat în cadrul vizitei anuale pe care o face și ni s-a atras atenția asupra repercursiunilor pe care le avem dacă nu corectăm deficitul bugetar – adică dacă nu ne revizuim partea de cheltuieli”.
Cătălin Striblea: Punctual, ce v-a zis Comisia Europeană?
Marcel Boloș: „Riscul de suspendare a fondurilor europene este unul real și dacă vom depăși ținta de deficit bugetar ei vor lua măsurile care sunt prevăzute de regulamentele europene”.
Cătălin Striblea: Dați-mi un exemplu, adică ce v-au spus?
Marcel Boloș: „Riscul de suspendare a fondurilor europene în momentul în care depășim ținta de deficit bugetar există o procedură la nivelul Comisiei Europene care se derulează și sigur trebuie să parcurgem toți pașii necesari”.
Marcel Boloș, despre deficitul bugetar prezent: „A ajuns ultima lună de raportare 2,66% din PIB adică 42,53 miliarde de lei”
Cătălin Striblea: Ați avut o discuție cu Rareș Bogdan la o ședință de partid. Sunt niște stenograme în spațiul public. Confirmați discuția respectivă?
Marcel Boloș: „Da, confirm”.
Cătălin Striblea: Da, e OK. Deci, dumneavoastră spuneți așa: „O să ni se suspende fondurile europene de la 1 decembrie”.
Marcel Boloș: „Dar nu chiar de la 1 decembrie. Adică data aceasta de 1 decembrie poate să intervină doar dacă există o deviație foarte serioasă de la ținta de deficit bugetar și sper să nu ajungem la această situație”.
Cătălin Striblea: „Sperăm ca luna septembrie să nu o închidem pe deficit. Am un minus de 7,5 miliarde de lei la încasarea pe luna septembrie”. Cât este acum deficitul?
Marcel Boloș: „A ajuns ultima lună de raportare 2,66% din PIB adică 42,53 miliarde de lei. Deci e o sumă consistentă și se adaugă deficitul de pe luna septembrie care va fi raportat în curând, iar ceea ce pot să vă spun este că cifrele nu arată deloc bine și, din acest punct de vedere, trebuie să fim foarte prudenți mai ales în perioada lunilor noiembrie-decembrie, când cheltuielile publice au o…”
Cătălin Striblea: Adică este peste 7,5 miliarde?
Marcel Boloș: „Pentru luna septembrie? Confirm această sumă, însă nu pot să dau încă detalii cu privire la deficitul bugetar…”
Cătălin Striblea: Adică este minim 7,5?
Marcel Boloș: „Da, da. Este o cifră care se va vedea în curând în raportarea oficială”.
Marcel Boloș, despre mutarea anumitor fonduri din decembrie în ianuarie: „Este posibil ca să impunem anumite reguli”
Cătălin Striblea: Este posibil să nu mai plătiți? Că s-ar putea să se închidă casieria?
Marcel Boloș: „Acea parte nu știu de unde a fost adăugată. Nu am avut discuții pe această temă. Partea aceasta de discuții nu știu de unde s-a adăugat și cine a fost autorul…”
Cătălin Striblea: Este posibil să faceți încetare de plăți?
Marcel Boloș: „Nu există. Încetare de plăți ar însemna că nu mai dăm salarii”.
Cătălin Striblea: Reformulez: să mutați fondurile, în special cele alocate primăriilor din luna decembrie în luna ianuarie?
Marcel Boloș: „Este posibil ca să impunem anumite reguli astfel încât ceea ce avem ca și cheltuială care s-a efectuat în perioada ianuarie-septembrie media acestei cheltuieli să se regăsească și în lunile octombrie, noiembrie și decembrie pentru că este nefiresc ca în noiembrie și decembrie fără nicio explicație să se dubleze aceste cheltuieli sau de multe ori chiar să se tripleze”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea și Marcel Boloș
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Prefectul Capitalei atacă în instanță Primăria Generală și cere anularea retrocedării Parcului IOR