Confidenţialitate

Marcel Boloș, despre e-Factura: Nu înțeleg cum pentru unii este o dificultate. e-Factura nu are niciun fel de problemă. Ne vom întâlni cu CECCAR pentru a lămuri | VIDEO

Marcel Boloș – ministrul Economiei – a explicat la „România în Direct”, într-o discuție cu Cătălin Striblea despre funcționalitatea platformei e-Factura, după ce mai mulți români s-au plâns că aceasta ar avea anumite erori. „O să avem întâlnirea cu CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) pentru a mai limpezi din această problemă”, a mai spus ministrul Economiei la Europa FM. Mai mult, Marcel Boloș a subliniat că „După data de 1 iulie este obligatorie utilizarea modulului e-Factura” și a menționat și data de 1 aprilie, despre care a spus că „1 aprilie este data de la care încolo neraportarea în modulul e-Factura a facturilor care au fost emise, deci practic nu-și respectă utilizatorul obligația de raportare, se sancționează cu amendă”.

Marcel Boloș: „Nu înțeleg cum pentru unii este o dificultate”

Marcel Boloș: „Noi discutăm de această perioadă de șase luni până la 1 iulie când trebuie făcută raportarea în modulul e-Factura, iar utilizarea directă a modulului este opțională. Deci, practic, cu alte cuvinte, cine dorește poate să emită în continuare facturile pe sistemul clasic, dar până la data de 1 iulie și obligatorie este raportarea în modulul e-Factura. Sunt care și folosesc direct – noi am primit peste cinci milioane de facturi în momentul de față cu o valoare de peste 24 de miliarde de lei, deci modulul e-Factura funcționează.

Acum nu înțeleg cum pentru unii este o dificultate. Dacă utilizarea modulului e-Factura depășește abilitățile tehnice ale unui întreprinzător, noi am lăsat portița deschisă și de aceea sunt contabilii cu care vom avea întâlnire pe această temă, pentru a mai lămuri din problemele pe care le au și consultanții de specialitate în domeniu”.

Marcel Boloș: „O să avem întâlnirea cu CECCAR pentru a mai limpezi din această problemă”

Cătălin Striblea: Înțeleg că îi invitați pe contabili… Cum îi invitați? Bănuiesc că nu dumneavoastră personal.

Marcel Boloș: „Nu, o să avem întâlnirea cu CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) pentru a mai limpezi din această problemă. Sunt lucruri care sunt inerente oricărui început de drum, dar toată lumea trebuie să înțeleagă că modulul e-Factura este cel mai important proiect de digitalizare al României, cel mai important proiect de digitalizare al ANAF-ului și trebuie să reducem gapul de TVA pentru că suntem printre țările fruntașe cu cea mai mare evaziune fiscală”.

Marcel Boloș: „După data de 1 iulie este obligatorie utilizarea modulului e-Factura”

Cătălin Striblea: De acord. Hai să luăm un pic pe rând și trebuie să ne lămuriți niște lucruri ca să le înțeleagă toată lumea pentru că sunt companii care deja le cer partenerilor să pună factura în SPV pentru că altfel nu o plătesc. Este corect?

Marcel Boloș: „Aici, relațiile contractuale nu ne privesc pe noi, între partenerii comerciali. Este sistemul opțional cu obligativitatea raportării – adică, cu alte cuvinte se poate merge încă pe sistemul clasic până la data de 1 iulie și raportarea să aibă loc tot în paralel până la data de 1 iulie. Deci dacă doi parteneri comerciali convin că se derulează facturile prin e-Factura, atunci ei la dispoziție acest lucru. Nu este obligatoriu acest lucru până la data de 1 iulie. După data de 1 iulie este obligatorie utilizarea modulului e-Factura”.

Marcel Boloș: „Nici nu aplicăm amenzi până la data de 1 aprilie”

Cătălin Striblea: Deci sunteți într-o perioadă de teste până la 1 iulie…

Marcel Boloș: „Suntem într-o perioadă în care nici nu aplicăm amenzi până la data de 1 aprilie, deci nu au de ce să se plângă mediul de afaceri că aplicăm amenzi…”.

Cătălin Striblea: Dar după 1 aprilie aplicați amenzi?

Marcel Boloș: „Dacă nu se raportează facturile emise electronic, urmează amenzile, pentru că ușor, ușor trebuie să intrăm în normalitate. Cum am precizat, data de 1 iulie este obligatorie pentru utilizarea modulului, dar…”.

Cătălin Striblea: Ceva îmi scapă, stați o secundă…

Marcel Boloș: „Dar până acum am primit în sistem peste 5 milioane de facturi…”.

Cătălin Striblea: Și cât la sută din facturile zilnice reprezintă 5 milioane de facturi?

Marcel Boloș: „Începând de ieri, numărul facturilor emise a trecut de un milion”.

Cătălin Striblea: Și cam câte facturi se emit zilnic în România, ca să am și eu o idee…

Marcel Boloș: „Începând de ieri se emit… numărul facturilor emise a trecut de un milion de facturi pe zi”.

Cătălin Striblea: Dar acelea nu sunt toate din România, nu? Adică un milion de facturi zilnice…

Marcel Boloș: „Sunt facturi emise de către emitenți de pe teritoriul României. Nu emit de pe teritoriul altui stat membru decât dacă parțile convin între ele acest lucru”.

Marcel Boloș: „e-Factură nu are niciun fel de problemă”

Cătălin Striblea: Și dumneavoastră spuneți că în momentul acesta e-Factura funcționează…

Marcel Boloș: „e-Factură nu are niciun fel de problemă. Alta este problema: a sistemelor informatice proprii care nu sunt compatibile întotdeauna și dau aceste erori tehnice pe care trebuie să le rezolve furnizorii acestor aplicații, respectiv cei care au elaborat sistemul informatic propriu al utilizatorului”.

Cătălin Striblea: Deci sistemul dumneavoastră, făcut prin STS, funcționează bine.

Marcel Boloș: „Modulul e-Factura este pus în funcțiune încă din… cu doi ani în urmă a fost pus… elaborat și a fost operațional pentru modulul Business to Government, adică în relația cu statul”.

Marcel Boloș: „Sunt facturi înregistrate de 100 de ori pentru că utilizatorul apasă de 100 de ori tasta „enter” fără să aibă răbdarea necesară pentru ca să-i apară mesajul”

Cătălin Striblea: Atunci, zecile de plângeri pe care le-am citit și în emisiune, și pe diverse forumuri, și în articole de presă. De unde vin ele?

Marcel Boloș: „Am avut dimineață o analiză tehnică pe problematica acestor sesizări. În mare parte vin ca urmare a aplicațiilor informatice proprii pe care le utilizează și pe care le folosesc utilizatorii noștri și noi avem trei lucruri pe care, să zicem, sunt în responsabilitatea noastră:

Prima este cea a societăților nou înființate, care se înregistrează în Spațiul Privat Virtual și doresc să emită factură din acea zi – acest lucru nu se poate face decât începând cu ziua următoare până când verificările noastre de validare și tot ce înseamnă autentificarea. Deci acest lucru este posibil cum am precizat cu ziua următoare.

Apoi reînnoirea certificatului digital care de asemenea odată actualizat certificatul digital recunoașterea în SPV are loc în ziua următoare și sigur emiterea repetată a facturilor care colegii mei au termen până marți astfel încât cei care apasă tasta „enter” de mai multe ori și nu au răbdare cu modulul nostru cu sistemele informatice proprii să le anuleze a doua emitere de factură dacă factura este aceeași cu cea emisă inițial”.

Cătălin Striblea: Asta pentru că sunt facturi înregistrate și de 100 de ori în sistem.

Marcel Boloș: „Sunt facturi înregistrate de 100 de ori pentru că utilizatorul apasă de 100 de ori tasta „enter” fără să aibă răbdarea necesară pentru ca să-i apară mesajul. Eu mă ocup personal de acest subiect – este cel mai important proiect de digitalizare pe care îl are ANAF-ul și nu îl putem… nu avem decât o cale de mers, înainte. Dacă avem probleme la ministerul Finanțelor este echipa tehnică, call centerul funcționează, help deskul care preia reclamații și sesizări”.

Marcel Boloș: „1 iulie este data de la care este obligatorie utilizarea numai a modulului e-Factura” / „1 aprilie este data de la care încolo neraportarea în modulul e-Factura a facturilor se sancționează cu amendă”

Cătălin Striblea: Lămuriți-ne cu 1 aprilie și 1 iulie.

Marcel Boloș: „1 aprilie este data de la care încolo neraportarea în modulul e-Factura a facturilor care au fost emise, deci practic nu-și respectă utilizatorul obligația de raportare se sancționează cu amendă”.

Cătălin Striblea: Și 1 iulie ce mai este?

Marcel Boloș: „1 iulie este data de la care este obligatorie utilizarea numai a modulului e-Factura. Deci noi avem acum și am tot repetat în spațiul public sistemul opțional. Deci se poate emite factura în continuare pe hârtie, dar în termen de cinci zile de la emitere este obligatorie raportarea în modulul e-Factura”.

Cătălin Striblea: Și atunci, de la 1 iulie, nu mai ai voie să emiți hârtii, emiți doar electronice.

Marcel Boloș: „Nu, nu, se emite electronic și sancțiunile sunt dure. Tot de la 1 iulie se va emite decontul de TVA precompletat. Adică în Spațiul Privat Virtual va apărea decontul de TVA cu sumele precompletate de către ANAF și contribuabilul va fi cel care își verifică acele sume, dacă avem diferențe mari unii față de ceilalți va trebui să le justifice și în felul acesta ușor, ușor să disciplinăm…”.

Urmărește aici întreaga emisiune România în Direct

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Boloș: Dacă nu reușesc să digitalizez ANAF, demisionez | VIDEO