Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, la Europa FM, în dialog cu Ioana Ene Dogioiu: „Anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ce am negociat cu Comisia” | INTERVIU VIDEO

Marcel Ciolacu – premierul României – este invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Europa FM, în emisiunea „Piața victoriei”. Reforma fiscală, legea salarizării, reducerea aparatului bugetar, legea pensiilor speciale, dar și respectarea deciziei CEDO în ceea ce privește cuplurile gay și parteneriatul civil – acestea sunt doar câteva dintre temele abordare de jurnalista Ioana Ene Dogioiu în dialogul său cu Marcel Ciolacu.

Legea Pensiilor

Ioana Ene Dogioiu: Avem o nouă Lege a Pensiilor. Nu a fost atacată la CCR. Va merge la promulgare. Aveți vreo emoție în privința promulgării?

Marcel Ciolacu: „Nu. În primul rând, Legea Pensiilor – cum este normal – a fost lucrată de ministrul Muncii și toată echipa. E o muncă de foarte mult timp. Am avut vreo trei proiecții făcute de către Banca Mondială. În ultimele luni a fost o negociere aplicată cu cei de la Comisie și a fost trecută, nu de către PSD – ca să fim corecți – în PNRR. Era nevoie de o nouă Lege a Pensiilor Generale. Și Comisia a insistat foarte mult, cum este corect, cu inechitățile din Legea Pensiilor.

Pentru că foarte mulți români au ieșit la pensii pe diferite legi. Trebuia un T0. Dar nu trebuie să ne sperie acest lucru; este normal. Suntem la 30 de ani de la Revoluție. Eu unul am îmbătrânit în această perioadă. Dar, ciclic, cam în această perioadă vii și repui lucrurile, recreezi un T0”.

Ioana Ene Dogioiu: Ați mai repus o dată, ați mai încercat să le repuneți o dată cu legea doamnei Olguța Vasilescu. Îi spun așa că domnia sa era ministrul Muncii și nu a fost nicio…

Marcel Ciolacu: „A fost și o lege a salarizării – Legea 153 – este în aceeași paradigmă. Au fost niște lucruri intermediare și în acest moment sunt sustenabile cu proiecte, cu consultanți. Devine ceva predictibil și sustenabil pe o perioadă mai lungă de timp”.

Ioana Ene Dogioiu: Vom vorbi și despre sustenabilitate și predictibilitate. Vă întrebam dacă aveți emoții în privința promulgării.

Marcel Ciolacu: „Nu. Nu am vorbit cu domnul președinte. Categoric că voi avea această discuție, dar nu văd o reținere din partea președintelui. Haideți să fim corecți: sunt două lucruri, două aspecte care nu s-au întâmplat numai la legea pensiilor.

Am avut un Parlament foarte activ și e tânără democrația. Unde s-au făcut la toate legile o sumedenie de excepții. Au fost făcute de toate partidele, mai ales în ultimul an – când vin alegerile – toată lumea vine cu anumite propuneri specifice zonei pe care o reprezintă”.

Ioana Ene Dogioiu: Și acum, de altfel.

Marcel Ciolacu: „Acesta este jocul democratic. Vorbim la Codul Fiscal. A fost modificat de vreo 500 de ori. Același lucru s-a întâmplat și la legea pensiilor și la multe alte sectoare. Am venit în acest moment, după studii și negocieri… Vrem să trăim în Uniunea Europeană, vrem să avem sănătatea din Uniunea Europeană, vrem să avem toate serviciile publice din Uniunea Europeană… aceleași drepturi ca și în Uniunea Europeană, să circulăm liber, dar toate regulile le facem noi”.

Impactul bugetar al legii pensiilor

Ioana Ene Dogioiu: Domnule prim-ministru, ați pronunțat cuvântul cheie, unul dintre cuvintele cheie: sustenabilitate. Ați aflat până la urmă, ați calculat care este impactul bugetar al acestei legi a pensiilor?

Marcel Ciolacu: Eu știam, vă dați seama că știam acest calcul de la început”.

Ioana Ene Dogioiu: Spuneți-ne și nouă care este.

Marcel Ciolacu: „În primul rând, noi venim după o inflație foarte mare. O inflație record pentru România a timpurilor acestea. A mai avut inflația și mai mare după Revoluție. 13,8% este media inflației. Conform legii – și legile trebuiesc respectate – trebuie venit cu 13,8% pe partea de contribuție. Ca să fim foarte bine înțeleși pensiile speciale nu vin aici. Dimpotrivă, ce se mărește pe partea de contribuție se scade din partea așa-spusă specială. După ce se aplică acest lucru, venim cu noua lege a pensiilor generale – unde se face recalcularea. Aici, impactul pe 13,8% este de 16 miliarde de lei”.

Ioana Ene Dogioiu: Pe lunile…

Marcel Ciolacu: „Nu. 16 miliarde pe tot anul”.

Ioana Ene Dogioiu: Pe tot anul viitor.

Marcel Ciolacu: „Pe tot anul…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și pe 2025, pe un an întreg, care este impactul?

Marcel Ciolacu: „Inflația de 13,8% este 16 miliarde de lei. Vom vedea care va fi media inflației în… Din punctul meu de vedere, se va încadra în jur de 9%, 9 și ceva la sută. Până în 10% pe toată media a anului. Și vine recalcularea. Recalcularea mai necesită pe cele patru luni de zile încă 10 miliarde de lei”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci 26 în total pe anul viitor. Pe 2024.

Marcel Ciolacu: „Pe anul 2024. În 2025 vor fi 33 de miliarde. Creșterea PIB-ului în România este de aproape 300 de miliarde de lei în ultimii doi ani. Vom avea anul acesta o creștere a PIB-ului – noi vorbim nominal – de 176 de miliarde de lei. Știu că intervine deflatorul care scade, spune cifra reală pentru că avem și creșterea economică. Nimeni din Europa nu a avut creșterea economică estimată. Noi vom fi, cred, în primele cinci state ca și creștere economică. Chiar așa cât va fi de 2,2%. Anul viitor avem o creștere economică estimată de către toată lumea în jur de 3,4%. Asta înseamnă, nominal, o sumă de aproximativ 150 de miliarde. Creșterea PIB-ului – numai de aici, din creșterea economică. Dacă punem… noi avem una dintre cele mai mici impozitări ale capitalului și avem una dintre cele mai mari impozitări ale muncii, dar avem o medie foarte scăzută de 27% – avem cea mai mică medie de impozitare a locuințelor. Din toată Europa”. 07:35

Ioana Ene Dogioiu: Le veți crește anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Anul viitor nu pot să vii cu creșteri economice nu pentru că…

Ioana Ene Dogioiu: Creșteri de taxe…

Marcel Ciolacu: „Creșteri de taxe, scuzați-mă, nu pentru că este an electoral. Pentru că va trebui să venim cu reforma fiscală. Nu mai putem tot timpul improviza. Vom veni la fel ca și în cazul pensiilor generale cu o lege clară și din acel moment știm spre ce ne îndreptăm”.

Reforma fiscală

Ioana Ene Dogioiu: Deci anul viitor veți face reforma fiscală? Veți face legea fiscală, de fapt?

Marcel Ciolacu: „Vom lucra la ea. Se lucrează și acum cu Banca Mondială, cu absolut toată lumea, cu Comisia. Ea nu va intra în vigoare în 2024”.

Ioana Ene Dogioiu: Desigur, în 2025.

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu de vedere, nici în prima jumătate a anului 2025 pentru că nu ai timp să parcurgi traseul parlamentar. Anumite măsuri vor intra la jumătatea anului 2025, dar cele mai multe măsuri vor intra în anul 2026. Deci este falsă teoria că nu este sustenabil. Dacă aplicăm un 27% – care este media României de impozitare; și președinta Comisiei m-a întrebat. Cred că a vrut să vadă dacă știu exact. Numai de acolo avem aproape 40 de miliarde din creșterea PIB-ului, ca și resursă”.

Ioana Ene Dogioiu: Și atunci cum vă explicați avizul, mare observație a Ministerului de Finanțe. Avertismentul domnului Boloș că se va ajunge la deficit de 6% și datorie din PIB peste 50%? Și declarația publică „Adevărata reformă fiscală se va face în 2025” – exact ce ați spus și dumneavoastră mai devreme.

Marcel Ciolacu: „Dar este prevăzută în PNRR…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și „O să ducem dorul la legea privind măsurile fiscal-bugetare” – deci vor fi creșteri de taxe. Asta ne spune domnul Boloș.

Marcel Ciolacu, despre ministrul Finanțelor

Marcel Ciolacu: „Nu, nu”.

Ioana Ene Dogioiu: Și că nu este sustenabilă legea. Ministrul Finanțelor.

Marcel Ciolacu: „Eu pe domnul ministru îl cunosc. Lucrând cu dânsul zi de zi, îl cunosc mult mai bine. Un om care nu suportă nedreptatea. Când vezi anumite excepții și vezi anumite pierderi de resurse financiare e mai emoțional. Un om de foarte bună credință. Câteodată, nu vede întreg tabloul să-l expună public. Sau, dacă îl vede, comunică pe bucăți. Și atunci apar aceste dispute și normal că se așteaptă breaking newsul…”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică, îmi spuneți că ministrul Finanțelor din Cabinetul dumneavoastră nu vede tot tabloul sustenabilității unei legi esențiale?

Marcel Ciolacu: „Când iese la televiziune și când vorbește, normal că jurnaliștii îi pun anumite întrebări și nu explică întreg contextul”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar avizul Ministerului Finanțelor care spune…

Marcel Ciolacu: „Pe ce anume și-a dat avizul ministrul Finanțelor? Pe un Proiect de Lege. În acel Proiect de Lege – știe și domnul și i-am spus și în ședința de Guvern: merge în Parlament. Nu noi legiferăm, noi suntem executivul. Legiferează Parlamentul. Ce a hotărât Coaliția este să menținem în Parlament, să susținem în parametri cum a fost trecută legea prin Guvern. Eu vă spun foarte clar că legea este sustenabilă. Mai mult, în acest moment, pensia medie în România este de 1980 de lei – ca să știm și cu ce avem de-a face. Și Comisia a sesizat acest aspect: <<Aveți pensiile mult prea mici>>. De aici vine și gradul de sărăcie în care suntem încadrați: în Europa suntem penultima țară”.

Ioana Ene Dogioiu: Nimeni nu discută necesitatea creșterii pensiilor, ci sustenabilitatea creșterii pensiilor.

Marcel Ciolacu: „Doamna Dogioiu, acesta este rostul meu. Este de a vedea întreg tabloul și de a vedea unde sunt inechitățile. Pentru că dacă nu intervi și vom guverna în continuare doar prin ură și învrăjbind oamenii între ei, între pensionari, între cei care muncesc nu vom ajunge niciodată la o justă valoare”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci dacă tragem linie, dumneavoastră îmi spuneți…

Marcel Ciolacu: „Prioritățile Guvernului le hotărăște Guvernul. Și pe urmă merge prin legea bugetului în Parlament. Din punctul meu de vedere, legea pensiilor și aplciarea legii pensiilor este în acest moment o prioritate. În rest, este treaba executivului de a face rost de bani și cifrele – cum ne arată acum: faptul că vom avea o creștere de 3,4%, deci o creștere automată a PIB-ului nominală, numai impozitarea cu 27% a acestei creșteri a PIB-ului va duce la sustenabilitate. Mai mult, 90% – e statistic de la INS – dintre banii pe care îi primesc pensionarii se duc în consum. Acel consum se întoarce rapid în buget cu cel puțin 22%, care sunt taxele și TVA-ul. Avem cel mai mare gap de TVA din Europa. Cu adevărat – este de 36 de miliarde – este calculat și se adună și excepțiile pe care le avem noi de la TVA. Noi avem TVA-ul de 19% de unde am tot făcut anumite excepții. Ei calculează și aceste diferențe în gapul de TVA, de neîncasare. Trebuie să ți-l asumi”.

Evaziunea Fiscală

Ioana Ene Dogioiu: Și veți reuși să îmbunătățiți încasarea TVA-ului?

Marcel Ciolacu: „Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa: aproape 10% din PIB. Deci marja…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și ce faceți cu asta?

Marcel Ciolacu: „… marja și eficiența… Aici trebuie să se vadă eficiența Guvernului. Joi vom intra în Guvern cu – cred că are Ministerul de Finanțe șase Ordonanțe, unde mergem pe sigiliul electronic, e-facturare, radarul mărfurilor, facturi electronice în tot sistemul public, facturi electronice pe toate produsele accizabile, facturi electronice pe toate produsele expuse cel mai mult la evaziune. Trebuie să ne digitalizăm. Nu mai putem, după 32 de ani, să stăm după anumiți funcționari sau după anumite interese și să nu pornim digitalizarea”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnule ministru, asta spune toată lumea de ani de zile. Fiecare conducător…

Marcel Ciolacu: „Eu o să o fac, doamnă. Eu o s-o fac”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce v-am crede că dumneavoastră o s-o faceți? Care este diferența?

Marcel Ciolacu: „Pentru că trebuie să fii foarte determinat și trebuie să-ți asumi anumite decizii. Știu că anumite decizii nu neapărat îmi vor aduce voturi, dar îmi voi asuma acest lucru”.

Schimbarea conducerii în ANAF și la vamă

Ioana Ene Dogioiu: Schimbați conducerea ANAF?

Marcel Ciolacu: „Pentru că aici nu vorbesc nici de Ciolacu, nici de Nicolae Ciucă, vorbim cu toții de România. Ce se va întâmpla la alegeri vom vedea cât de bine vom reuși să comunicăm românilor că deciziile luate de către noi au fost cele corecte”.

Ioana Ene Dogioiu: Schimbați conducerea ANAF?

Marcel Ciolacu: „Categor… Nu, am nicio problemă cu actualul președinte al ANAF-ului. Dar cred că doamna președinte… a venit momentul în România, după 32 de ani, ca un președinte al ANAFului, după ce l-a numit primul ministru, să vină să-și facă echipa. Nu cunosc niciuna… Cunosc toate numele propuse de președinta ANAF. Vă spun foarte clar: nu am cunoscut nicio persoană, nu este nicio recomandare politică. La fel, în ceea ce privește vama. Toată conducerea să fie schimbată. Viitorul șef de la vamă să vină să propună o echipă întreagă cu care să lucreze. Iar politicul nu mai are voie să intervină”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică și pe domnul Mișa (n.r. Ionuț Mișa), să înțeleg? De la Mari Contribuabili, de la ANAF?

Marcel Ciolacu: „Doamna președinte a ANAF va veni cu toate propunerile”.

Legea Pensiilor Speciale

Ioana Ene Dogioiu: Ați vorbit despre echitate, ați pronunțat cuvântul echitate în chestiunea pensiilor. Dar noi avem în continuare pensii speciale. Defapt, Legea Pensiilor Speciale nu a anulat nici… sau un număr foarte mic pentru asimilați. În rest, pensiile speciale sunt la locul lor. Și nu mă refer la cele în plată, aici nu mai discutăm”.

Marcel Ciolacu: „Nimic nu este retroactiv”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar dacă la 1 ianuarie, un funcționar parlamentar va ieși la pensie, de exemplu. Sau un angajat al Curții de Conturi. El va ieși cu pensie contributivă? Sau pe specială?

Marcel Ciolacu: „Deci, în primul rând, Parlamentul României nu poate legifera pentru trecut”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu pentru trecut, pentru viitor…

Marcel Ciolacu: „Legiferează pentru viitor. Din acest moment, ați văzut și în justiție și peste tot, au intervenit scăderi ai acestor pensionari. Vor veni reorganizări la toate instituțiile. Eu mă mir că nu au venit până acum fiindcă au doar până la sfârșitul anului timp să vină cu ele, să trecem cu ele prin Parlament. S-a discutat cu Comisia în detaliu pentru fiecare categorie. Ce vă pot spune? Copilul meu, cu certitudine, și copilul lui nu va mai fi obligat să plătească pensii fără contribuție”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce de la 1 ianuarie nu ați putut să scoateți pensiile speciale? Cu excepția celor garantate constituțional.

Marcel Ciolacu: „Și eu pot. Și eu la fel ca și dumneavoastră pot să vă întreb de ce nu s-a făcut acest lucru până acum. Partidul Social Democrat a intrat la guvernare după trei ani și jumătate, după anunțuri în campaniile electorale ale celor două mari partide de dreapta – PNL și USR – că vor termina cu pensiile speciale în 30 de zile. După trei ani și jumătate, când nu au făcut nimic, vreau să vă anunț că ele sunt trecute în cererea de plată numărul III, pe care statul român și Guvernul trebuiau să o depună în martie. Eu am venit prin august, cred că, prim-ministru, acum patru luni. Și vă anunț, doamna Dogioiu, că am trecut Legea Pensiilor Speciale prin Parlament și a fost acceptată ca și jalon îndeplinit”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar nu e echitabil. OK, ca jalon îndeplinit este trecută…

Marcel Ciolacu: „De către Comisia Europeană”.

Ioana Ene Dogioiu: Ca jalon este, dar asta nu înseamnă că suntem în condiții de echitate câtă vreme de la 1 ianuarie un funcționar parlamentar care acum nu este pensionar…

Marcel Ciolacu: „Nu pot să schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30…”.

Ioana Ene Dogioiu: Ce v-a împiedicat să le eliminați cu totul?

Marcel Ciolacu: „În 32 de ani. Fiindcă nu am mai fi avut un sistem de justiție funcțional”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu mă refer la justiție

Marcel Ciolacu: „O țară fără justiție…”

Ioana Ene Dogioiu: Nu discut de justiție. Discut de funcționari parlamentari, discut de Curtea de Conturi. Acelea sunt garantate constituțional – e o altă poveste.

Marcel Ciolacu: „Tocmai ați veni… Curtea de Conturi. Au un acord semnat… mi se pare că este acordul de la Lima, unde toate Curțile de Conturi din Europa, din Uniunea Europeană au aceste excepții”.

Ioana Ene Dogioiu: Funcționarii parlamentari?

Marcel Ciolacu: „Nu știu în detaliu situația funcționarilor parlamentari, dar eu știu că s-au luat măsuri acolo…”

Ioana Ene Dogioiu: S-au mai coafat din ele, dar pensiile speciale există. Dacă iese la 1 ianuarie la pensie, funcționarul parlamentar iese cu pensie specială, nu contributivă.

Marcel Ciolacu: „Aplicarea PNRR-ului este până în 2030. Repet, dacă doriți să dau explicații pentru lucruri pe care nu le-a făcut nimeni până acum, dar eu am reușit cu mica mea capacitate să negociez de la președinta Comisiei până la comisari coordonat de către Ministerul Fondurilor Europene a reușit să închidă, am reușit să îmchidem negocierea cu PNRR-ul. Toată lumea a spus că nu se poate. Uitați că am reușit. Am reușit să elimin 9,4”.

Ioana Ene Dogioiu: E ceva în locul lui 9,4?

Marcel Ciolacu: „Sustenabilitățile propuse, dar sunt și normale. Le au toate legile. Și legea din Germania are acel articol. În cazul în care vine un inconștient – cum am mai avut în istoria modernă a României, un premier inconștient – în momentul acela există o pârghie astfel încât să devină sustenabil”.

Ioana Ene Dogioiu: Care e pârghia?

Marcel Ciolacu: „Sunt discuții de măriri de taxe, de impozitări. Dar este un lucru normal”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci dacă nu este sustenabil, este prevăzută în locul lui 9,4, cresc taxele și impozitele, da?

Marcel Ciolacu: „Dacă vreți să discutăm empiric, o discutăm, da? Eu știu că dumneavoastră nu doriți acest lucru. Este normal să existe într-o lege o pârghie. Dacă eu aș fi inconștient și iresponsabil, nu aș trece nimic în lege fiindcă atunci nu mai există nicio pârghie asupra factorului politic care ajunge vremelnic să conducă o țară. Asta este o abordare modernă, europeană. Trebuie să existe pârghii. În momentul în care cineva, din întâmplare, repet – vremelnic ajunge – poate ajunge un partid populist la guvernare, nu poți să dezechilibrezi întreaga Uniune Europeană că a ajuns un nebun președinte sau prim-ministru. Asta este abordarea modernă. Dacă vrem să găsim tot timpul o hibă într-o lege, eu vă spun fără nicio reținere: nu cred că a existat o eficiență de negociere pe plan extern executivă atât de rapidă și atât de punctuală cum s-a reușit în această perioadă. Am impus în REPowerEU aproape 1,4 miliarde. Am avut de scăzut bani din PNRR, pentru că cineva”.

Ioana Ene Dogioiu: Cei mai mulți de la spitale…

Marcel Ciolacu: „Dar i-am completat cu BEI-ul (n.r. Banca Europeană de Investiții)

Ioana Ene Dogioiu: BEI-ul nu sunt granturi, sunt bani cu dobândă, nu?

Marcel Ciolacu: „Cine a crescut, a făcut creștere economică de 5.01, astfel încât să pierdem 2,3 miliarde?”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică nu a aranjat-o din pix un pic?

Marcel Ciolacu: „Nu știu. Trebuia să fie până în 5%, eu nu am zis că nu a aranjat că eu nu pot cere cuiva. Dar când ajungi într-o asemenea funcție trebuie să vezi întreg tabloul”.

Bugetul pentru 2024

Ioana Ene Dogioiu: Aveți proiectul de buget pe anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Înainte să vin la dumneavoastră, am trecut cu domnul vicepremier Marian Neacșu. Dânsul a avut o discuție mai aplicată de 3-4 ore cu domnul ministru Boloș și am luat toate… Da. Vom aproba indicatorii în următoarea ședință de guvern și de acolo încep negocierile cu ministerele”.

Ioana Ene Dogioiu: Care sunt principalii indicatori?

Marcel Ciolacu: „Eu pot spune foarte clar că anul acesta România va avea conform legii buget până la sfârșitul anului. Și vom avea un deficit și vom avea un deficit gestionabil și negociat cu Uniunea Europeană. Întotdeauna pleci de la ultimul deficit cu minimul de 0,5 mai puțin. Eu îmi doresc să închidem cu un deficit de 3%”.

Ioana Ene Dogioiu: Anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Anul viitor”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar care va fi ținta bugetară, totuși?

Marcel Ciolacu: „Vom vedea exact după ce închidem toate cifrele… Îmi pare rău că este discuția despre pensiile oamenilor, mai ales că media pensiei este de 1980 de lei. Sunt foarte multe investiții care vor veni și la infrastructură de învățământ. Sunt și măririle de salarii la profesori și la burse la elevi, este și mărirea pentru masa caldă la elevi. Toate aceste lucruri, reforme sunt anumite măriri și este după cum bine știți noul plan cu cancerul – toate aceste programe pe care le aștept și eu și dumneavoastră. Dar trebuie să înțelegem odată că nu poți să rămâi în venituri de 27%. Se vor face eforturile și pentru anul viitor. De aceea și Comisia a venit cu eforturile fiscale. Nu poți să rămâi cu excepții, dar să vrei educație ca afară, sănătate ca afară. Nu putem guverna…”.

Ioana Ene Dogioiu: Ceea ce îmi spuneți dumneavoastră acum este că reforma fiscală va aduce un tsunami de creșteri de taxe…

Marcel Ciolacu: „Nu. Nu vă spun acest lucru. Vă spun că va trebui să hotărâm ce dorim: dorim să avem cotă unică, dar acea cotă unică să însemne cotă unică la toată lumea la fel. Avem 19% TVA – va trebhui să avem 19% TVA. Și atunci România e sustenabilă. Sau vom intra la impozitarea progresivă cum este toată Europa și toată lumea. Așa este în toată lumea. Unde nu? Cu adevărat, în Rusia nu este și în Belarus și Bulgaria. Nu cred… Acestea sunt”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci intenția dumneavoastră este să treceți – prin reforma fiscală – la impozitarea progresivă și să înțeleg că o să avem o cotă generală de TVA, ori pe cea generală să o creșteți astfel încât să…

Marcel Ciolacu: „Eu nu cresc nimic. Eu vreau să respectăm ce hotărâm. Am hotărât că avem cotă de 16%? Avem 16%. Din acel moment nu mai vii cu excepții la cei 16%. Decât în cazuri excepționale”.

Țintele bugetare pentru anul 2024, rectificarea bugetară și banii din fondul de rezervă al Guvernului României

Ioana Ene Dogioiu: Revenind puțin la țintele bugetare: mi-ați spus mai devreme că mizați pe o creștere economică de 3,4% pentru anul viitor. Am înțeles corect? Cam care ar fi ținta de inflație anul viitor?

Marcel Ciolacu: „Eu vreau ca anul viitor la sfârșitul anului să avem sub 5%. Am spus că o să avem o singură cifră anul acesta. Am reușit, am pornit când am fost prim-ministru… cred ca aveam 11 și am ajuns acum la 8%. Deci înseamnă că luăm măsurile bune. Avem investiții directe, în doi ani de zile, de aproape 20 de miliarde de euro. Pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în România. Avem o scădere a deficitului comercial de 4,6 miliarde. E prima oară când avem. Nu a mai crescut datoria publică și odată cu creșterea PIB-ului, chiar când va interveni deflatorul, că vom avea minimum două puncte procentuale scăderdea datoriei publice – deci nu mai suntem în trendul de creștere. Întotdeauna în economie, ca și în politică, trendurile contează. Sunt multe lucruri pe care oamenii nu le simt în ridicarea nivelului de trai. Dar e o prostie: am făcut această prostie, să nu creștem veniturile. Vă aduceți aminte în acea guvernare – îmi pare rău să o spun – tot de dreapta, când am tăiat veniturile oamenilor…”.

Ioana Ene Dogioiu: Haideți să nu ne mai întoarcem atunci că nu știm nici ce ne va aduce 2025.

Marcel Ciolacu: „Trebuie să învățăm din aceste exemple”.

Ioana Ene Dogioiu: Mai aveți bani în fondul de rezervă al Guvernului? Din care tot alimentați diferite domenii?

Marcel Ciolacu: „Bineînțeles. El se alimentează”.

Ioana Ene Dogioiu: Cum răspundeți celor care susțin inclusiv la CCR acum că această înlocuire a rectificării bugetare cu împărțirea banilor din fondul de rezervă este complet discreționară și netransparentă?

Marcel Ciolacu: „Le spun că eu anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ceea ce am negociat cu Comisia. Niciun om de rând nu va fi afectat și nu a fost afectat nici de măsurile fiscale, nici de această ordonare și o prioritizare a plăților”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este transparent, cred că sunteți de acord. Și este discreționar… Este la dispoziția dumneavoastră fondul de rezervă.

Marcel Ciolacu: „Este totul transparent. Eu nu am intervenit și nu am propus nicio cheltuială. Toate cheltuielile au fost propuse de către Ministere și fiecare ministru și-a prioritizat plățile”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce nu ați făcut rectificare? Cred că este prima oară când nu se face rectificare…

Marcel Ciolacu: „O să se facă rectificare”.

Ioana Ene Dogioiu: Când se face?

Marcel Ciolacu: „Înainte de a veni cu bugetul. Vom închide anul cu o rectificare, dar unde este nenorocirea? Unde este apocalipsa?”.

Ioana Ene Dogioiu: Pentru că rectificarea bugetară include niște prevederi legale în vreme ce împărțirea fondului de rezervă este…

Marcel Ciolacu: „Eu îmi doresc foarte mult să fiu Harry Potter. Și să am bagheta și să modific totul într-o noapte. Tot ce am făcut în patru luni de zile am făcut ce este mai bine pentru România”.

Ioana Ene Dogioiu: Va fi o rectificare negativă, fără îndoială, da?

Marcel Ciolacu: „Nu neapărat. Am gestionat cheltuielile. Nu se mai putea. Măsurile ca să nu le iei în acest fel trebuiau luate de la prima avertizare a Comisiei, în martie, când a spus…”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce ați amânat-o atât de mult?

Marcel Ciolacu: „Pentru că am găsit un sistem mult mai eficient”.

Ioana Ene Dogioiu: Și discreționar.

Marcel Ciolacu: „Nu este discreționar. Este mult mai real. Rectificările ar fi fost ceva care nu ține cont de realitate. ar fi ținut cont de execuții și de negocieri cu fiecare ministru. În acest mod pe care l-am găsit, până la 31 decembrie. De la 1 ianuarie, având un buget mult mai aplicat și pe proiecte va fi mult mai bine gestionat”.

Ioana Ene Dogioiu: Atunci nu mai faceți buget și faceți totul prin fondul de rezervă… Dacă este mai eficient…

Marcel Ciolacu: „Nu am spus lucrul acesta. Trebuie să ne învățăm… Da… Ca să pot închide anul într-o sustenabilitate am luat măsurile corecte. Și aceste măsuri, nu vă supărați, nu au afectat pe nimeni. Eu îmi doresc să fac plăți în investiții în primul și în primul rând în investițiile care mi se multiplică imediat în economie. Îmi doresc investițiile din fonduri europene. Nu vă supărați pe mine, doamna dogioiu, trebuia luat în calcul că noi închidem un an fiscal european anul acesta. Dacă nu aș fi intervenit cu ministrul de la MIPE, cu ministrul Grindeanu, cu ministrul Boloș și să avem o prioritate ca să asigurăm cei 15% – în primul rând confinanțarea pentru a conchide anul financiar trecut 2016 – 2020, lucruri tehnice pe care greu lumea să le… Aceste lucruri trebuiau bugetate și gândite de mult timp… România va încasa în martie-aprilie vreo 4 miliarde de euro – efortul financiar făcut acum de aproximativ 4 miliarde de lei. Va fi pentru prima oară… Ultima execuție pe un exercițiu financiar a fost de 54%. Eu vă spun că actualul Guvern va închide o execuție pe exercițiu financiar cu 9 în față”.

Reacția lui Marcel Ciolacu la replica lui Cseke Attila despre transformarea țării „într-un șantier deschis și blocat din cauza Ordonanței de Reduceri de Cheltuieli”

Ioana Ene Dogioiu: Vom vedea… Pe de altă parte, fostul ministrul Dezvoltării… Domnul Cseke Attila spune că ați transformat țara într-un șantier deschis și blocat din cauza Ordonanței de Reduceri de Cheltuieli pentru că primarii nu mai pot să plătească investiții. Spune domnia sa, Administrația Publică Locală va putea plăti doar la media facturilor decontate în prima parte a anului. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă, nu s-au fpcut lucrări și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun facturi pentru plata acestor lucrări, autoritățile locale nu le pot plăti.

Marcel Ciolacu: „La penultima ședință de Guvern am alocat Ministerului Dezvoltării 500 de milioane. 300 de milioane la proiectul Anghel Saligny și 200 la CNI. Am alocat 250 de milioane la CNI. În această ședință de guvern vom achita iar. Ce anume nu se poate plăti? Nu înțeleg.

Ioana Ene Dogioiu: Nu au voie primarii, spune domnul ministru Cseke, să plătească facturi de la această Ordonanță apărută în septembrie decât în limita…

Marcel Ciolacu: „Sunt convins de la 1 ianuarie vor intra din nou în logica pe proiecte având un buget nou”.

Ioana Ene Dogioiu: Este vorba de lucrările deja efectuate.

Marcel Ciolacu: „Doamna Dogioiu, de ce mă certați dumneavoastră?”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu vă cert, eu vă întreb ce s-a întâmplat… Cseke spune că șantierele sunt deschise și blocate…

Marcel Ciolacu: „Nu am blocat România, doamna Dogioiu. Eu înțeleg ce spune domnul ministru și e corect. Nu am nicio problemă. Înțeleg perfect. Eu când am preluat funcția de prim-ministru am vorbit și la Comisie, la Statistică la noi și la Ministerul de Finanțe. Primul lucru pe care l-am făcut: eram într-un deficit de 6,8%. Anul trecut, vă reamintesc că am terminat cu un deficit de 6,2, cu foarte multe plăți rostogolite pe lunile ianuarie și februarie”.

Ioana Ene Dogioiu: Ceea ce se întâmplă și acum.

Marcel Ciolacu: „Nu o să fie. Dimpotrivă. Veți vedea că este mult mai bine gândită”.

Ioana Ene Dogioiu: Facturile acestor primari vor fi rostogolite că nu au ce să facă cu ele.

Marcel Ciolacu: „Nu, vor fi plătite până la sfârșit pentru că oricum ele sunt încadrate pe… Nu am nicio problemă. Nu o să înțeleagă toată lumea tot. Dacă dumneavoastră mă certați că eu nu am închis cu un deficit de 7% fiindcă dacă aș fi continuat în logică, depășeau…”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu redau reproșurile opoziției, fost ministru în Cabinetul PSD-PNL.

Marcel Ciolacu: „Este normal ca opoziția să aibă păreri. Și de obicei când ești în opoziție ești contra Guvernului. Eu să fi închis cu un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut ar fi însemnat să condamn România ca anul viitor în luna martie – când se face ECOFIN-UL – să fi blocat toate fondurile europene, respectiv PNRR, plus exercițiul financiar actual. Ceea ce înseamnă 70 de miliarde de euro. Fără banii europeni, România nu are nicio șansă să se dezvolte în viitor. Fără reformele din PNRR România nu are nicio șansă… Atunci de ce mă certați?”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu vă cert, redau reproșurile opoziției referitor la investiții…

Marcel Ciolacu: „În cazuri excepționale, și întârziate iei decizii excepționale. Și mă uit în ochii dumneavoastră și vă spun că nu am nicio reținere că am declanșat și reforma în sistemul bugetar și am luat toate aceste mpsuri pentru că altfel România”.

Ioana Ene Dogioiu: Care reformă în sistemul bugetar?

Marcel Ciolacu: „Veți vedea”.

Ioana Ene Dogioiu: Când începe restructurarea? Când începe scăderea numărului de secretari de stat?

Marcel Ciolacu: „A scăzut deja”.

Ioana Ene Dogioiu: Cu câți?

Marcel Ciolacu: „A scăzut și îmi trebuie fiecare reorganziare…”.

Ioana Ene Dogioiu: Cu câți?

Marcel Ciolacu: „Eu vă înțeleg că trebuie să fiu criticat, nu am nicio problemă”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu este vorba despre asta…

Marcel Ciolacu: „Dar eu vă explic dumneavoastră… Sunt obligat prin legea prin care mi-am asumat răspunderea. Până acum am scăzut cu aproape 18%. Eu nu vreau să gândesc paușal, mai ales când vorbește despre o reformă bugetară. Vreau ca fiecare ministru când vine cu proiectul de reorganizare a Ministerelor…”.

Ioana Ene Dogioiu: Care este termenul limită?

Marcel Ciolacu: „31 decembrie”.

Ioana Ene Dogioiu: Și când ar trebui să se întâmple fizic?

Marcel Ciolacu: „Eu cred că de săptămâna viitoare vom avea…”.

Ioana Ene Dogioiu: Până pe 31 decembrie trebuie să fie făcută reforma sau să vină cu planul?

Marcel Ciolacu: „Să vină să treacă prin Guvern. Să fie adoptată. Eu sunt ferm convins că în luna decembrie s-ar putea să avem mai multe ședințe de guvern pe săptămână ca să finalizăm acest demers”.

Legea Salarizării

Ioana Ene Dogioiu: Legea Salarizării cțnd o faceți?

Marcel Ciolacu: „Este în cererea de plată numărul IV. Categoric, la fel ca și reforma fiscală. părerea mea este că va avea aplicabilitate din 2025”.

Ioana Ene Dogioiu: Și cu profesorii cum faceți? Că de la 1 ianuarie trebuia să fie o creștere de 50% din creșterea prevăzută de noua grilă de salarizare din Legea Salarizării.

Marcel Ciolacu: „Profesorii au avut o creștere aprobată în avans de 25% care atunci când s-a pus în aplicare s-a dovedit a fi de aproape 30%. Ca și efort bugetar, nominal, vorbesc. Cifrele nu au cum să mintă. Poimâine la ora 10:00 am iar întâlnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare pe anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acești 50%”.

Ioana Ene Dogioiu: Asta a fost una dintre principalele promisiuni, în stradă, că vine legea salarizării… și nu a venit.

Marcel Ciolacu: „Și o s-o respect. Și dumneavoastră și eu și toți românii ne-am fi dorit spă le fi făcut pe toate în patru luni. Repet: Nu sunt Harry Potter. Mă numesc Marcel Ciolacu”.

Ioana Ene Dogioiu: Faceți parte dintr-o coaliție și ați fost copreședintele coaliției de guvernare de la preluarea ei. Nu e vorba de patru luni.

Marcel Ciolacu: „Știți ce ușor este să guvernezi după Florin Cîțu și Ludovic Orban? ”

Ioana Ene Dogioiu: Nu, dumneavoastră guvernați acum după domnul Ciucă…

Marcel Ciolacu: „Nu, domnul Ciucă, totuși, ne-am încadrat în 6.2 și cred că ar fi trebuit… Nu-i reproșez ceva domnului Ciucă. Cred că ar fi trebuit mai multe măsuri. Aduceți-vă aminte când s-a declanșat greva generală din învățământ”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu îmi aduc aminte și că ministrul Finanțelor care a greșit bugetul, potrivit premierului Ciucă, este ministru PSD și este ministru și acum.

Marcel Ciolacu: „Și mă bucur că am făcut această rocadă vedeți că s-au…”

Ioana Ene Dogioiu: În afară de domnul Ciucă nu și-a asumat nimeni compunerea greșită a bugetului pe anul în curs.

Marcel Ciolacu: „Foarte rău, trebuiau să iasă să-și asume. A fost o scădere și a producției industriale. Am văzut recesiunea fiindcă au fost două trimestre pe minus în Germania. Noi suntem foarte legați… trebuia să vedem anumite semnale. S-au rostogolit anumite cheltuieli. Este foarte greu să estimezi că de la 800 de milioane ajungi la 6 miliarde concedii medicale. E foarte greu să estimezi anumite cifre”.

Ioana Ene Dogioiu: Asta înseamnă un stat slab.

Marcel Ciolacu: „Eu înțeleg nevoia de a găsit neapărat un vinovat, dar părerea mea este că marea problemă a fost ineficiența statului român”.

Marcel Ciolacu, despre vizita președintelui în Africa: „Nu îi țin eu contabilitatea”

Ioana Ene Dogioiu: Hai să vorbim și despre ceva frumos. V-au plăcut imaginile Hakuna Matata? Pozele din Safari poate v-au plăcut mai mult…

Marcel Ciolacu: „Am mai fost întrebat. Știți foarte bine că în Africa am avut pe timpul comunismului niște relații apropiate. Cred că ar fi trebuit continuate aceste relații, să luăm și părțile bune care au existat pe timpul Comunismului și care nu au fost cu foarte mari costuri și ar fi trebuit totuși președinții României să meargă mai des. Este o diferență de cultură și de obiceiuri între Europa și cu ceea ce ne-am obișnuit și cu Africa. România a evoluat, a evoluat fantastic din 1989”.

Ioana Ene Dogioiu: Mă refer la pauzele între vizite. Pauzele turistice.

Marcel Ciolacu: „Nu știu, nu îi țin eu contabilitatea programului președintelui”.

Ioana Ene Dogioiu: Păi, domnule prim-ministru, chiar ar trebui poate s-o țineți pentru că este adevărat că ați suplimentat prin memorandum – secretizat, înțelegem – bugetul de călătorie al președintelui?

Marcel Ciolacu: „Nu a fost secretizat, doamnă. A fost confidențial”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce să fie confidențial?

Marcel Ciolacu: „Pentru că așa se intră… pentru că este administrația prezidențială”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar sunt bani publici…

Marcel Ciolacu: „Da, pe urmă a apărut în Monitorul Oficial, doamna Dogioiu”.

Ioana Ene Dogioiu: Și cât de mare este? Cu cât ați suplimentat până la urmă?

Marcel Ciolacu: „Nu știu, nu am cifrele la mine”.

Ioana Ene Dogioiu: 1,5 miliarde de euro a apărut în presă…

Marcel Ciolacu: „E posibil…”.

Ioana Ene Dogioiu: Păi, în condițiile în care avem asemenea probleme de care vorbeam mai devreme, se mai opresc investiții, trebuia să scădeți deficitul…

Marcel Ciolacu: „Ce vrem de la România? Ce vrem de la președintele României?”.

Ioana Ene Dogioiu: Să nu călătorească cu aeronave închiriate pe sume remarcabile?

Marcel Ciolacu: „Un stat de mărimea României ar trebui să aibă aeronavă prezidențială. Ar trebui o aeronavă prezidențială care nu este folosită numai de către președintele României folosită în ședințele comune ale Guvernelor. Știți că și aeronavele lui Ceaușescu erau folosite și de către sportivi.

Ioana Ene Dogioiu: S-a făcut un raport de eficiență? S-a făcut un calcul despre cât costă deplasările anuale ale celor care ar folosi aeronava? Și cât costă aeronava? S-a făcut un asemenea calcul?

Marcel Ciolacu: „Vorbeam mai devreme de eficiența statului. De încrederea cetățeanului în stat. Dacă noi îl demitizăm în fiecare zi devine ineficienți”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunteți de acord ca președintele României să plece cu aeronave absolut de lux filmate și să secretizeze cheltuielile și să trimită poze din Safari?

Marcel Ciolacu: „Nu sunt eu în măsură să mă exprim, pentru că eu știu că președintele României este ales de către români. Românii au întotdeauna dreptate. În acel moment, românii au hotărât pe cine să aleagă”.

Ioana Ene Dogioiu: Eu vă întreb despre o conduită de acum. De la alegerile acelea au trecut patru ani.

Marcel Ciolacu: „Mă întrebați ce aș fi făcut eu? Eu vă pot răspunde”.

Ioana Ene Dogioiu: Vă rog.

Marcel Ciolacu: „Nu aș fi mers. Părerea mea este că ar fi trebuit să mergem mai de mult în Africa, să și pregătim aceste vizite și să explicăm că România a evoluat foarte mult. Pentru că sunt lucruri care poate nu ni se păreau extraordinare cțnd eram sub Comunism. Dar acum, totuși, intrând în civilizația europeană mi se pare discrepante”.

Ioana Ene Dogioiu: Dacă tot mergem să relansăm relațiile cu Africa, cum se face că în delegația președintelui nu este nici măcar un om de afaceri, nici măcar un ministru de resort?

Marcel Ciolacu: „Nu mă întrebați că nu am organizat eu. Eu vă spun că aș fi organizat cu totul altfel. Și aș fi avut o cu totul altă abordare. Vă pot spune ce am făcut eu când m-am dus la Malaga, când m-am dus la Berlin”.

Marcel Ciolacu, despre alegerile prezidențiale din 2024: „Nu am avut eu cu mine încă această discuție”

Ioana Ene Dogioiu: Remarc atitudinea foarte elegantă față de președinte… Apropo de ceea ce ați făcut dumneavoastră, nu vă întreb dacă veți candida la prezidențiale, pentru că la asta ați răspuns de nenumărate ori, eu vă întreb altceva: vă doriți să fiți președintele României?

Marcel Ciolacu: „Nu. Nu mi-am dorit nici să fiu premier, dar sper să mă ridic la nivelul așteptărilor. Nu am făcut lucruri rele de când sunt prim-ministru, dimpotrivă, am făcut lucruri de care sunt mândru”.

Ioana Ene Dogioiu: Și la președinție, deci, personal, nu doriți să candidați?

Marcel Ciolacu: „Nu am avut eu cu mine încă această discuție”.

Ioana Ene Dogioiu: Sunt presiuni în partid asupra dumneavoastră să candidați?

Marcel Ciolacu: „Întotdeauna a existat, dar am mai văzut filmul acesta”.

Premierul României, despre Mircea Geoană: „Aș vedea, totuși, un om mai de stânga și mult mai aplicat și un om încă în vâltoarea realității din România”

Ioana Ene Dogioiu: Ați spus că este timpul să fie un social-democrat. Un social-democrat neapărat cu carnet sau un social-democrat în spirit?

Marcel Ciolacu: „În spirit”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnul Geoană, fost președinte social-democrat, ar putea fi un asemenea președinte social-democrat? Peste câteva zile urmează să-și anunțe candidatura, dar nu este un secret.

Marcel Ciolacu: „Foarte bine. Să candideze toată lumea. După ce am văzut sondajele, părerea mea este că nu mai are rost să avem alegeri”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce?

Marcel Ciolacu: „Sunt câștigate”.

Ioana Ene Dogioiu: De cine?

Marcel Ciolacu: „De domnul Geoană”.

Ioana Ene Dogioiu: 27%, ultimul sondaj, nu sunt chiar câștigate… Dar ia o treime din electoratul PSD…

Marcel Ciolacu: „Chiar nu mai are rost să le mai facem la asemenea cifre. Am o reținere de președinții Partidului Social Democrat, care când s-au supărat pe partid și au făcut alte formațiuni…”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnul Geoană a fost dat afară după ce a pierdut domnul Ponta alegerile. Domnul Ponta este altceva, dar este consilierul dumneavoastră. Văd că nu aveți rețineri…

Marcel Ciolacu: „Marea majoritate a președinților PSD au fost dați afară. Eu sper că nu o să fiu exclus și cu certitudine nu o să-mi fac nici partid. Cred că e mult prea prematură discuția. Din câte știu, domnul Geoană este în acest moment la NATO Secretar General Adjunct, încă are o misiune de îndeplinit. Înțeleg intențiile domniei sale, nu am nicio problemă, trăim într-o țară democratică, partidul va decide la momentul respectiv. Aș vedea, totuși, un om mai de stânga și mult mai aplicat și un om încă în vâltoarea realității din România. Este foarte… Nu cred în ciorbe reîncălzite”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar într-un candidat comun cu PNL în fața pericolului extremist credeți?

Marcel Ciolacu: „Este o abordare politică și trebuie să fie o abordare… Când iei deciziile politice, trebuie să ții cont de realități, nu de aspirațiile tale personale. Am văzut când am ținut cont de dorințele partidului, am pierdut de patru ori lupta pentru președintele României. Eu să insist în aceeași logică… nu am să o fac. Am văzut loigica în care am lucrat până acum. Dacă suntem în teoria idiotului… vrem prin aceleași decizii să avem… Despre ce vorbim?”.

Ioana Ene Dogioiu: Când veți lua decizia?

Marcel Ciolacu: „Nu știu… Ați văzut cât de provocatoare este funcția de prim-ministru”.

Ioana Ene Dogioiu: Vă doriți să rămâneți premierul României după 2025?

Marcel Ciolacu: „Nu știu… Eu îmi doresc să nu mă fac de râs și să mă pot uita în oglinda când termin acest mandat de prim-ministru. Cred că, corect, ca și președinte de partid este să avem această discuție în partid după europarlamentare. sunt niște alegeri atipice. E posibil să avem surprize, populism. Fiindcă este vorba despre mobilizarea electoratului și despre ce transmiți electoratului și de ce să se prezinte la vot. Contează foarte mult abordarea. Aici nu e că strânge primarul X cu arcanul și-i duce la vot”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu mai e?

Marcel Ciolacu: „Mai ales la europarlamentare. Contează foarte mult coerența guvernamentală. Îmi pare rău că nu am găsit până acum în interiorul coaliției, nu neapărat între mine și domnul Ciucă, o comunicare comună pentru lucrurile importante”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu aveți o comunicare comună?

Marcel Ciolacu: „În spațiul public încă nu s-a reușit acest lucru. În ședințele de coaliție avem”.

Ioana Ene Dogioiu: Ajungeți la alegeri împreună sau…

Marcel Ciolacu: „Categoric. Ne-am asumat acest lucru și eu și domnul președinte Nicolae Ciucă și așa este corect. Am avut prim-ministru trei ani și jumătate PNL. S-au rotit – aceeași greșeală a făcut-o și PSD, deci nu am ce să comentez prea mult. Dar nu au câștigat nicio alegere sau eu nu-mi aduc aminte să fi fost pe primul loc la vreo alegere”.

Ioana Ene Dogioiu: La europarlamentare…

Marcel Ciolacu: „Foarte bine. Dar știți că Guvernul dă alegerile generale”.

Marcel Ciolacu, despre decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil: Nu este pregătită societatea românească

Ioana Ene Dogioiu: Veți avea o temă fierbinte de campanie, acea decizie CEDO privind statutul juridic al cuplurilor de același sex. Doamna ministru Odobescu vă adresează rugămintea ca până pe 28 noiembrie, în câteva zile, să transmiteți punctul de vedere cu privire la executarea Hotărârii Curții, pentru că până pe 25 martie România trebuie să prezinte Comitetului Miniștrilor informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere conform deciziei CEDO. Ce ne cere decizia CEDO? Un statu juridic pentru cuplurile gay, un parteneriat civil? Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Marcel Ciolacu: „Nu este pregătită societatea românească pentru o decizie în acest moment. vom vedea…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și ce facem cu decizia CEDO 25 martie?

Marcel Ciolacu: „Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci nu veți promova parteneriatul civil?

Marcel Ciolacu: „Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reținere. Am prieteni care au relații cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci Guvernul României încalcă Hotărârea CEDO?

Marcel Ciolacu: „Repet, nu este nici prima, nici ultima. Dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru”.

Marcel Ciolacu, despre aderarea la Schengen

Ioana Ene Dogioiu: Și în ultimele minute, intrăm în Schengen la JAI-ul din decembrie?

Marcel Ciolacu: „Îmi doresc foarte mult și vă pot spune că încerc să mă coordoneaz foarte bine cu ministrul Predoiu, cu doamna ministră de Externe. Am o comunicare și ne coordonăm cu președintele României, cum este normal, pentru că dânsul reprezintă România la Consiliul European și nu primul ministru, este o Hotărâre a CCR care se respectă și o să luptăm până în ultimul moment”.

Ioana Ene Dogioiu: La cât evaluați șansele?

Marcel Ciolacu: „50-50. Contextul este și faptul că suntem împreună cu Bulgaria. Dacă am fi fost și Bulgaria singură și România singură și deciziile ar fi fost luate pentru fiecare în parte, cred că ar fi fost mai ușoară abordarea”.

Ioana Ene Dogioiu: Mai dați Austria în judecată?

Marcel Ciolacu: „În primul rând trebuie să voteze. Dacă votează împotrivă, categoric da”.

Urmărește întreaga ediție specială „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Marcel Ciolacu aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, pentru Europa FM: Toată conducerea de la ANAF și vamă să fie schimbată. Șefii să-și facă echipele / Joi intrăm în ședința de Guvern cu 6 OUG care vizează reducerea evaziunii fiscale | AUDIO