Confidenţialitate

MARAMUREȘ: Bisericile din lemn, în pericol în caz de incendiu

Bisericile de lemn din judeţul Maramureş pot oricând să ia foc din cauza că nu sunt dotate cu paratrăsnete. Între acestea sunt şi 8 biserici monument UNESCO. Din cele opt, doar una are instalaţie corespunzătoare, celelalte fiind vechi şi deteriorate.

Pe lista Monumentelor Istorice din Maramureş sunt înscrise peste 90 de biserici de lemn, opt dintre ele figurând că Monumente UNESCO.

Numai că, fiind construite din lemn, inclusiv învelitorile, acestea sunt oricând expuse pericolului de incendiu.

De mai bine de cinci ani de zile, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş au sesizat autorităţile asupra faptului că bisericile sunt în pericol, dar problemele nu au fost rezolvate.

Directorul Ioan Marchiş se arată tot mai îngrijorat din cauza că nici măcar bisericile declarate monumente UNESCO nu sunt prevăzute cu paratrăsnete, deşi respectivele instalaţii au costuri reduse. În acelaşi timp în zona sunt furtuni frecvente care ar putea provoca inclusiv incendii.

Cu excepţia bisericii din Rogoz, instalaţiile de paratrăsnet la celelalte şapte monumente aflate sub protecţia UNESCO, sunt vechi şi deteriorate. Mai grav este faptul că nu au nici sisteme de semnalizare a incendiilor, căile de acces sunt dificile şi, chiar acolo unde localităţile au sisteme de alimentare cu apă, bisericile nu sunt prevăzute cu hidranţi.

Cele 7 biserici de lemn se află în Budeşti, Desesti, Bârsana, Poienile Izei, Ieud, Surdesti şi Plopiş şi sunt adevărate muzee de arhitectură şi artă, adăpostind de la fresce, icoane, cărţi, mobilier până la piese textile din secolele XV-XIX.