Confidenţialitate

MApN: Procedurile pentru achiziția de corvete multifuncționale, anulată | AUDIO

Ministerul Apărării anunță că a anulat procedurile pentru achiziționarea de corvete, după ce firma declarată câștigătoare nu a semnat acordul – cadru în termenul legal. Iar următoarea firmă care ar fi putut prelua contractul nu avea fondurile necesare, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De 4 ani, Armata Română încearcă să semneze contractul pentru achiziția a patru corvete noi și modernizarea celor două fregate care se află în dotarea Forțelor Navale. Contractul, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, a fost atribuit în 2019 francezilor de la Naval Group în asociere cu șantierul naval Constanța.

Consorțiul a amânat de mai multe ori termenul până la care să se semneze contractul cu partea română.

Într-un comunicat de presă Ministerul Apărării anunță că ofertantul nu a semnat acordul cadru în termenele solicitate.

Potrivit legii, următoarea firmă care a licitat urma să fie desemnată câștigătoare. Aceasta este firma olandezilor de la Damen care a depus o ofertă de 1,255 de miliarde de euro. Dar operatorul economic nu are fondurile necesare pentru a fi declarat câștigător.

În consecință, procedura prevăzută prin programul de înzestrare corvetă multifuncțională a fost anulat, anunță Ministerul Apărării.

Acesta prevedea că navele urmau să fie construite în Romînia în decurs de 7 ani, iar prima navă trebuia livrată în termen de 3 ani de la semnarea contractului.

Comunicatul transmis de Ministerul Apărării Naționale

„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial “Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.

Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.

Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale: Reformele încep imediat după OUG, cel târziu până la sfârșitul acestei luni. Dacă PNL nu înțelege, eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români | AUDIO