Ministerul Apărării anunță că a anulat procedurile pentru achiziționarea de corvete, după ce firma declarată câștigătoare nu a semnat acordul – cadru în termenul legal. Iar următoarea firmă care ar fi putut prelua contractul nu avea fondurile necesare, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.
De 4 ani, Armata Română încearcă să semneze contractul pentru achiziția a patru corvete noi și modernizarea celor două fregate care se află în dotarea Forțelor Navale. Contractul, în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, a fost atribuit în 2019 francezilor de la Naval Group în asociere cu șantierul naval Constanța.
Consorțiul a amânat de mai multe ori termenul până la care să se semneze contractul cu partea română.
Într-un comunicat de presă Ministerul Apărării anunță că ofertantul nu a semnat acordul cadru în termenele solicitate.
Potrivit legii, următoarea firmă care a licitat urma să fie desemnată câștigătoare. Aceasta este firma olandezilor de la Damen care a depus o ofertă de 1,255 de miliarde de euro. Dar operatorul economic nu are fondurile necesare pentru a fi declarat câștigător.
În consecință, procedura prevăzută prin programul de înzestrare corvetă multifuncțională a fost anulat, anunță Ministerul Apărării.
Acesta prevedea că navele urmau să fie construite în Romînia în decurs de 7 ani, iar prima navă trebuia livrată în termen de 3 ani de la semnarea contractului.
Comunicatul transmis de Ministerul Apărării Naționale
„Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naționale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial “Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți marți, 8 august”, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Sursa foto: Shutterstock